-Vi har noe som heter Hjertelig velkommen-vakt. Denne går på rundgang blant de ansatte, skriver Birgit Valla i Stangehjelpa.
SAMORGANISERT: Løsningen burde være å organisere tjenester sammen, heller enn å behandle samhandling som noe som i seg selv må løses, skriver Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.
SAMORGANISERT: Løsningen burde være å organisere tjenester sammen, heller enn å behandle samhandling som noe som i seg selv må løses, skriver Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.
BIRGIT VALLA
Denne teksten handler om noe helt grunnleggende når det gjelder god psykisk helsehjelp, nemlig lett tilgjengelighet. La meg løfte frem tre aspekter ved lett tilgjengelighet som er viktige for å lykkes:
Oppstykkede tjenester, der noen er lett tilgjengelige og andre ikke, har også etiske aspekter ved seg. Når vi får mange ulike nivå av tjenester blir fagfolk portvoktere som skal sortere folk inn i de passende tjenestene. Lettere depresjon, vær så god, inn denne dør og du får time neste uke. Diagnoser og tidligere innleggelse, da er veien noe lengre. En søknad må på plass før døren åpner seg. Og så videre… Lett tilgjengelighet bør gjelde ALLE, slik at man sammen med den enkelte kan komme frem til hva de har behov for.
I Stange er alle som trenger hjelp velkommen inn samme dør. Vi har noe som heter Hjertelig velkommen-vakt. Denne går på rundgang blant de ansatte, og den dagen man har vakten er hovedoppgaven å få folk til å føle seg nettopp hjertelig velkommen. Det gjelder for de som ringer oss fordi de har behov for hjelp, eller kommer til våre lokaler for en samtale.
Folk som henvender seg til oss blir alle tatt i mot med samme holdning, uavhengig av problematikk. For å kunne dekke de behov som folk kommer med, betyr dette at vi må ha en variert gruppe ansatte med ulik kompetanse. Fagfolk og erfaringskonsulenter arbeider side om side i et likeverdig arbeidsmiljø, der man har sine spesifikke arbeidsoppgaver knyttet til ulike typer problematikk. Da kan folk komme inn samme dør, og bli geleidet inn til riktig rom der det sitter en person som passer akkurat til DEG og ditt behov.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?