"Psyk forandring" heter en ny dokumentarserie på TV3, som har premiere 18. januar. Psykolog Bjarne Hansen håper serien vil gi flere tilgang til godt dokumentert behandling mot tvangslidelser.
PÅ TV I KVELD: Psykolog Bjarne Hansen.
PÅ TV I KVELD: Psykolog Bjarne Hansen.
-Vi ønsker å spre det gode budskap om at det finnes en godt dokumentert behandlingsmetode, og at helsemyndighetene nå satser penger på opplæring og behandling i alle helseregioner, sier Hansen til Mental Helses nettside.
Hansen er sentral i første episode av TV-dokumentaren "Psyk forandring" på TV 3, som vises onsdag 18. januar 2012. Serien er spilt inn ved behandlingssenteret Østmarka utenfor Trondheim. Personer med tvangslidelser blir her eksponert for sin verste frykt, kombinert med at de ikke får utføre tvangshandlingene.
Behandlingen ved såkalt eksponering med responsprevensjon (ERP) kan hjelpe 60-75 prosent av pasientene, skriver mentalhelse.no.
-En av fire responderer i første omgang ikke på terapien, men også mange av disse får hjelp når de får litt mer tid på seg. En grunn til at hjelpen i første omgang ikke når frem, kan være en alvorlig depresjon, sier Hansen, som påpeker at også depresjonsplagene blir mindre når behandlingen mot tvangslidelsen virker.
-Kanskje ikke så rart, for når man har vært plaget av tvangslidelser i kanskje 20 år, og disse mer eller mindre forsvinner, opplever mange at også humøret kommer tilbake, og troen på framtiden, sier psykologen.
En til to prosent av alle mennesker i Norge opplever sykelig tvang.
-Sett ut fra et livskvalitetsperspektiv får tvangsproblemer store konsekvenser. Mange har problemer med å jobbe, og blir uføre. Venner og familierelasjoner blir også mangelfulle når tvangen tar overhånd, sier Hansen.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?