Ni suksesshistorier om samhandling presenteres i et nytt hefte om psykisk helsearbeid, som NAPHA lanserte sammen med Helsedirektoratet 4. desember.
NI SUKSESSHISTORIER - samhandling om psykisk helse ble lansert av NAPHA-leder Trond Hatling under en konferanse i regi av Helsedirektoratet 4. desember.
-Heftet viser eksempler på prosjekter som har fått til god samhandling rundt brukere med alvorlige psykiske lidelser, ofte i kombinasjon med rusproblemer. Jeg håper dere fagutøvere skal sitte igjen med at det går sikkert hos oss også, sa Hatling under lanseringen i Oslo 4. desember.
Prosjekter fra hele landet presenteres. De har alle fått midler fra Helsedirektoratet gjennom en tilskuddsordning for utvikling av organisatorisk forpliktende samhandling. Relevant fagstoff er koblet til reportasjene.
-NAPHAs rolle er å vise at det går an å utvikle tjenestene, påpeker Hatling.
Han mener at den store variasjonen i prosjektene som beskrives, gjør at heftet har noe å by på for fagutøvere med mange ulike interesseområder.
-Noen av prosjektene har jobbet med å være tidlig ute. Andre jobber akutt og ambulant, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Noen prøver ut lavterskel døgnbehandling, hjemmebehandling eller etterbehandling av døgninnlagte pasienter. Heftet viser også eksempler både på forskning på prosjektene og systematisk evaluering i samarbeid med brukere. Så her er noe for enhver smak, reklamerer Hatling.
Han gikk gjennom noen av eksemplene du kan lese mer om i heftet:
-Noe av det jeg mener er strålende med reportasjene, er at de viser at det finnes mange dedikerte fastleger også overfor denne målgruppen, understreker Hatling.
Dette er noe av det Hatling mener fagfolk og andre kan lære av heftet:
-Ikke alt som er smart blir videreført. En utfordring som dere i prosjektene har er hvordan dere både skal utvikle prosjektene faglig, og sikre en videreføring etter at prosjektperioden løper ut. Dette er ikke lett å løse, og er nok noe man må leve med, mener Hatling.
Hatling understreket også viktigheten av å gjøre kunnskapen fra prosjektene overførbar til andre steder.
-Beskrivelsene må ikke bli for lokale, og heller ikke for generelle. Det må kunne overføres til andre kontekster, sier Hatling, og gir et eksempel:
-Hvordan skal vi realisere et akutteam her hos oss, med de forutsetningene vi har her hos oss.
Han trekker fram boka "Trender og translasjoner" av Kjell Arne Røvik som et tips til hvordan man kan få til en slik overføring av kunnskap fra ett sted til et annet.
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?