-Hit kommer alle typer mennesker som har erfaring med å leve i et liv med alt det fører med seg, sier erfaringskonsulent ved det brukerstyrte værestedet Stabburshella i Fagernes, Aina Olsen. I dag fyller stedet tre år.
Stabburshella er tre år 30. april.
I tre år har mennesker med psykiske utfordringer, rusproblemer, deres barn, pårørende og andre hatt en trygg og god møteplass på Stabburshella.
Olsen har vært med siden starten for tre år siden. Hun beskriver det unike ved Stabburshella slik:
-Det at det er helt brukerdrevet er vel det mest unike. Brukerne former innholdet og hvordan de vil ha det, sier hun.
Tilbakemeldingen fra brukerne er at de blir møtt med respekt.
-De føler seg likeverdige her, de opplever at de får en slags kraft ved å være i det fellesskapet som er her, til å stå i sine egne livsprosesser som ofte kan være krevende, sier Olsen.
Gjenkjennelsen er også viktig.
-Her møtes folk på tvers av yrker, sosial status og rang. Vi prøver å snakke bak symptomene. Da kommer følelsene fram, og det er da folk kjenner seg igjen, sier hun.
-En del som kommer hit opplever kanskje for første gang at det både går an å oppleve utfordringer og vanskeligheter på noen områder, og samtidig mestring og det å bidra positivt inn i et fellesskap. Alle som er her bidrar jo til tilbudet. Her skjer ingenting som ikke er satt i gang eller ønsket av brukerne selv, understreker Olsen.
Stabburshella har ei snekke.
-Vi er en del ute med båten, griller og koser oss. Vi bruker også åpne samtaler, der vi sitter i ring og skaper et rom hvor alle kan ta sin plass, sier hun.
Vanskelige temaer som konflikter i miljøet på Stabburshella kan bli tatt opp i slike åpne samtaler. Stabburshella har også refleksjonsgrupper ved Slidreøya fengsel.
-Da møter vi både innsatte og ansatte, og sitter sammen med dem i en åpen samtale hvor vi bruker et refleksjonsverktøy vi har utviklet i samarbeid med Sør-Aurdal kommune.
-Vi har også hatt torgdager sammen med fengselet. I hele fjor sommer og høst kom de innsatte med sine produkter, som økologiske grønnsaker og håndtverksprodukter for å å selge utenfor Stabburshella. Vi solgte vafler og kaffe. Det var en kjempesuksess, der det kom masse folk, sier hun.
Høgskolestudenter innen sosialfag har praksis ved Stabburshella.
-De tror jeg lærer mye om brukermedvirkning og likemannsarbeid, og møter dem de etterhvert skal hjelpe på en litt annen og mer likeverdig arena enn man har mulighet til ellers. Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra studentene, som synes de lærer mye, sier Olsen.
Kriminalosorg i frihet er en annen samarbeidspartner.
-Mennesker som soner sanfunnsstraff av forskjellig lengde kommer hit, enten det er mennesker som bare har nytte av å være her eller kan bidra inn med noe. En del har blitt værende, og blitt faste gjester eller vertskap på Stabburshella, sier hun.
Stedet ønsker mest mulig variert kompetanse inn.
-Vi har tenkt at hvis man kan komme inn med den bakgrunnen man har og by på seg selv som menneske, så er det flott. Det kan være brukere eller gjester som vokser fra å sitte bakerst i lokalet til å koke kaffe og svinge kokkekniven på kjøkkenet. Det kan være frivillige som bare ønsker å bidra med omsorg og nestekjærlighet, eller det kan være fagfolk innen rus- og psykisk helse som ønsker å treffe brukerne i en litt annen setting enn ellers og være mest fokusert på å være et medmenneske, sier hun.
Hvordan har så utviklingen vært siden oppstarten for tre år siden?
-Det har vært et helt fantastisk eventyr å være med på. Vi var mennesker med egenerfaring som skulle åpne noe, der vi visste at det var mye stigmatisering. Vi var redd for at vi kom til å bli sittende mye alene, forteller Olsen.
Denne dystre spådommen slo ikke til.
-Vi er 30-40 mennesker her hver gang vi har åpent, tre ganger i uka. Og det kommer hele tiden nye mennesker. Da tenker jeg at vi må ha truffet riktig med noe av det vi gjør, sier Olsen.
Hun mener Stabburshella er preget av det som på fagspråket kalles Recovery.
-Hva som har virket kan være lettere å svare på for andre enn meg som hele tiden har stått midt oppi dette. Tilbudet har vokst frem nedenfra og blitt til underveis. Jeg er spent på den videre utviklingen, og håper vi kan fortsette å vokse og utvikle oss. Jeg tenker at recovery, og troen på menneskers kraft til å stå i vanskelige prosesser så lenge man har de riktige tingene rundt seg, preger Stabburshella, sier hun.
På jubileumsfesten i kveld kommer artisten Tove Bøygard, som mange brukere av Stabburshella har et spesielt forhold til.
-Hun er en fast og kjær artist. Hun var her den dagen vi åpnet, og kommer hver gang vi har bursdag. Hun har jobbert mange år gatenært i Oslo, og vi er veldig glade i henne, sier Olsen.
Stabburshella er tre år 30. april.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?