Publisert: 30. april 2012
Eva Berglund
IKKE LOVPÅLAGT: -Jeg ser ofte at det å ha et aktivitetstilbud ville hatt stor verdi for brukerne. Når pengene ikke strekker til, så vil det være de ikke lovpålagte oppgavene som nedprioriteres, sier fagleder for psykiatritjenesten i Lyngen kommune, Eva Berglund. FOTO: Privat.

-Trenger flere aktivitetstilbud

-Trenger flere aktivitetstilbud

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 26: Lyngen kommune i Troms.

Navn: Eva Berglund

Jobb: Psykiatrisk sykepleier og fagleder for psykiatritjenesten i Lyngen kommune.

Utfordret av: Ketil Slettli, Storfjord kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Vibeke Steffensen, Karlsøy kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Vill, vakker og fattig.

-Hva er det beste med jobben din?

-Jeg liker å jobbe med mennesker. Det å hjelpe dem som har størst utfordringer i hverdagen sin, gir meg mye. Jeg liker også det at det er så stor variasjon i problemstillinger man møter. Det kan for eksempel dreie seg om unge mennesker som ruser seg og ikke ønsker å slutte med det. Eller det kan være en person som har levd med diagnosen schizofreni hele livet, og som med alderen i tillegg får mange av de vanlige aldersplagene. Man må ofte ty til både litteratur, erfaringer og kreativitet for å gjøre brukeren trygg nok til å ville motta hjelp.

-Og hva er det verste?

-Det å ikke ha midler nok til å gjøre det jeg tror er viktig. Man kan som fagperson miste litt guts og stå på-vilje av å ha ideene, men ikke ha midler til å gjennomføre dem. Vi har mange flotte mennesker som jobber innen rus og psykiatri, og som ønsker å komme i gang med det de tror på og brenner for, men som stoppes av dårlig økonomi.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Flere aktivitetstilbud. Jeg ser ofte at det å ha et aktivitetstilbud ville hatt stor verdi for brukerne. Når pengene ikke strekker til, så vil det være de ikke lovpålagte oppgavene som nedprioriteres. Mange brukere mangler derfor et sted de kan komme og føle seg velkommen, og hvor de kunne drevet med meningsfylte aktiviteter.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Vi er flere kommuner som sammen med spesialisthelsetjenesten møtes tre til fire ganger i året, i noe som heter Rådet for psykisk helsevern. Der kan vi for eksempel legge fram anonymiserte eksempler, og be om råd og veiledning. Det å møte kollegaer fra andre kommuner, som jobber med de samme problemstillingene som vi gjør, gir læring. Man får også et innblikk i hva som skjer i spesialisthelsetjenesten.

-Hva synes du om at NAPHA har lansert kunnskapsbasen www.psykiskhelsearbeid.no?

-Det er kjempeflott at det finnes et nettsted der fagfolk deler kunnskap. Der kan man få en slags veiledning i forhold til hvordan man kan løse ulike problemstillinger.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-www.helsenorge.no.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-2. Jeg synes ikke de har gjort nok i det hele tatt. De har produsert masse papir, og det er alt.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse? 

-Jeg bruker naturen ofte, både sommer og vinter. Jeg leser også mange og gode bøker, og bruker mye tid sammen med familie og venner.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-«I morgen var jeg alltid en løve», av Arnhild Lauveng.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen