-Vi er veldig sugne på å løfte kvaliteten i psykisk helse- og rustjenestene, og mener at FiT da er et godt verktøy.
-Vi har en ambisjon om å ta i bruk FiT i større eller mindre grad innen alle tjenestene vi har, sier Kristoffer Johansen (t.v.) og Marte Hykkerud Klevstad i Vestvågøy kommune i Lofoten. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
-Vi har en ambisjon om å ta i bruk FiT i større eller mindre grad innen alle tjenestene vi har, sier Kristoffer Johansen (t.v.) og Marte Hykkerud Klevstad i Vestvågøy kommune i Lofoten. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
Det sier fagutviklingssykepleier for psykisk helse og rus i Vestvågøy kommune, Marte Hykkerud Klevstad, og avdelingsleder for psykisk helse og rus, Kristoffer Johansen.
De mener de er avhengige av brukernes respons på tjenestene de gir, for at de skal kunne forbedre seg.
-FiT-verktøyet og tankegangen med tilbakemeldingsbaserte tjenester gjør at vi kan vite om det vi tilbyr er til nytte for den enkelte. Hvis ikke kan vi justere oss. Det gjelder enten det er snakk om utvikling av nye tilbud eller styrking av de eksisterende, sier Klevstad.
Hun jobber full stilling som fagutvikler, og mener det er en nøkkel for å kunne utvikle tjenestene gjennom å ta i bruk verktøy som FiT.
-Jeg har tatt opplæring i FiT i Göteborg, med Scott Miller og Susanne Bargmann, og var med på å innføre FiT i FACT-teamet her i Vestvågøy. Det har gitt meg muligheten til å kunne ta ansvaret for opplæring av ansatte i psykisk helse og rustjenestene i FiT, sier hun.
-Marte har steinkontroll på FiT. Det å ha henne som jobber fulltid med fagutvikling har utrolig stor betydning for at vi skal kunne styrke psykisk helse- og rustjenestene. Hun tar seg av opplæring av alle ansatte i FIT. Jeg som leder trenger ikke tenke på det, sier Kristoffer Johansen.
Psykisk helse- og rustjenestene har nettopp startet med FiT. De fleste i tjenesten har fått opplæring i bruk av verktøyet.
-Vi har en ambisjon om å ta i bruk FiT i større eller mindre grad innen alle tjenestene vi har. Vi håper også det skal ha en synergieffekt ut til andre tjenester i kommunen som jobber individuelt med brukere, slik som Frisklivssentralen, barnevern, familieenheten og tildelingsenheten. Det er drømmen, sier Johansen.
Hele 9 av 12 ansatte i tjenesten deltok på opplæring om FiT i Bodø 30.-31. oktober, i tillegg til FACT-teamet.
-Vi er opptatt av å få med oss folkene som skal utøve faget. Det er et stort faglig engasjement blant de ansatte, et genuint ønske om å få til best mulige tjenester. Det er veldig gøy å se at de som er eldst og har jobbet der lengst er så åpne for å ta i bruk et nytt verktøy som FiT, med bruk av nye tekniske duppeditter, sier Klevstad.
Hun hadde trodd det skulle bli verre å innføre FiT.
-Det at det går så bra tror jeg skyldes at de ansatte selv ser nytten av det i møte med brukere, og at de ønsker å utvikle seg, sier hun.
Tjenesteleder Johansen er klar på at FiT også effektiviserer tjenestene, og bidrar til kortere ventetid.
-Vi har brukere i de såkalte forløp 1, 2 og 3, det vil si milde, moderate og omfattende tjenestebehov. FiT-verktøyet gjør det lettere for oss å se når vi skal justere eller avslutte oppfølgingen eller henvise videre, for å kunne slippe til nye. Slik håper vi også å kunne gi et bedre tilbud til personer innenfor alle de tre forløpene, sier han.
VIL FORNYE SEG: Ansatte i psykisk helse- og rustjenestene i Vestvågøy og FACT Lofoten, på FiT-opplæring i Bodø 30.-31. oktober. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?