Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid www.napha.no

NAPHA-nytt uke 13, 2020

Siste nytt

Mikrofoner/media
Guide for å ivareta mental helse i en krevende tid Å holde pasientene oppdatert på situasjonen i en krevende tid anbefales for å berolige, og samtidig ivareta den psykisk helsen.
biskop
Messe for håp streames på Kirkens Facebook-kanal onsdag 1. april -Mange kjenner nå på meningsløshet og håpløshet. Vi ønsker særlig å nå de som har erfaring med å kjenne at livet ikke er verdt å leve og savner å høre til et sted.
mann telefon
Skal du gi oppfølging via telefon? Her er noen tips! En spansk hjelpeorganisasjon har utarbeidet tips til hvordan man kan sikre oppfølging av personer på avstand via telefon. Nå deler de disse med NAPHA.
Ane Heiberg Simonsen
Bruk av digitalt verktøy for å snakke med barn har eksplodert Verktøyet SNAKKE har opplevd over en femdobling av antall brukere den siste uka. -Vi tror koronakrisen er årsaken, sier Ane Heiberg Simonsen, spesialrådgiver i RVTS.
Bjørn Guldvog, helsedirektør
Råd om prioriteringer i psykisk helse- og rustjenestene Spesialisthelsetjenesten må ha en lav terskel for rådgivning til kommunene. En kanal for samhandling 24/7 anbefales. Les oppdaterte prioriteringsråd under koronapandemien fra Helsedirektoratet 25. mars.
sprøyte overrekkes, hender, sollys gjennom port, gult
Viktig å hindre koronasmitte blant rusmiddelbrukere Personer med ruslidelse er en ekstra sårbar gruppe for koronasmitte og Covid19-sykdom. Nytt informasjonsmateriell gir råd til både helsepersonell og rusbrukere selv om smittevern.
lindesnes
-Ikke lett å få alle til å forstå smittefaren og forholde seg til restriksjonene I Lindesnes kommune samarbeider psykisk helse- og rusansatte med politi, Frelsesarmeen, NAV og spesialisthelsetjenesten. Koronakrisen byr på ekstra utfordringer.
Fra live-TV-studio
Bruker live-TV og chat for å nå ut til unge som trenger noen å prate med -Digitale flater blir veldig viktige i krisetider, mener prosjektleder og erfaringskonsulent Marius S. Pettersen i Bydel Gamle Oslo.
Inger Hagen, daglig leder for PIO-senteret
-Pårørende trenger støtte nå Oppfordrer psykisk helse- og rustjenestene til å bistå pårørende så godt de kan, nå som denne gruppen får et ekstra omsorgsansvar.
koronateam ålesund
I Ålesund tar man grep på tvers av tilhørighet i koronakrisen -Sammen finner vi frivillige. Det er etablert lokale hjelpetelefoner og matombringing fem dager i uka, og satt opp åpningstider for en kopp kaffe og samtale.
Videosamtale, verktøy, programvare, illustrasjonstegning
Videosamtaler - hvilke verktøy og programvare Direktoratet for ehelse har publisert en oppdatert liste over videosamtaleverktøy i bruk i helsetjenestene. Kan du f.eks. bruke Skype for Business?
Toril Araldsen
Psykososial omsorg ved en pandemi - oppdatert nettressurs -Både hjelpere i første linje og sårbare grupper håper vi nettsiden bidrar til å ivareta bedre, sier leder Toril Araldsen ved RVTS Øst.