Angriper behandleradelen

Publisert: 10. mars 2011
Oppdatert: 10. mars 2011
Ill.foto: Media
ADEL: Odd Volden mener at det stort sett er leger og psykologer som kommer til orde om psykisk helse i media, og at dette gir et skjevt bilde. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no
ADEL: Odd Volden mener at det...

Angriper behandleradelen

Odd Volden vil ha større mangfold i den offentlige samtalen om psykisk helse

I sitt nye blogginnlegg på Napha.no heier han fram nye stemmer, samtidig som han gir uttrykk for at leger, psykologer og spesielt Finn Skårderud tar for stor plass.

"Uavhengig av hva man måtte mene om Finn Skårderuds innsats som formidler, er det et stort problem at det norske folk ikke får et representativt bilde av verken utfordringer eller løsninger på psykisk helse-feltet," skriver Volden.

En periode mener han det var Finn Skårderud i alle kanaler.

Adelen

Volden opplever det som at vi holder oss med en adel på psykisk helsefeltet.

"Til tross for alle forsøkene på demokratisering også av de norske tjenestene, kommer vi ikke utenom at behandleradelen fortsatt sitter trygt i sine borger rundt om i landet, enten borgene tar form av sengeposter, poliklinikker, legekontorer, privatpraksiser eller media," står det i bloggen.

Det vises til at det tradisjonelt har vært leger og psykologer som diagnostiserer, behandler, doserer og veileder. Og at det tradisjonelt har vært leger og psykologer som forsker, skriver, beskriver og forteller.

Media

Volden mener at denne behandleradelen undertrykker mange flere enn sykepleiere, sosionomer og brukermedvirkere - og at medlemmene av behandleradelstanden er del av det samme middelklassesegmentet som dagens redaktører og journalister.

"De er med på å sette dagsorden for de snakkende klasser. De behersker, både verbalt og skriftlig, alle fora de deltar i. De spiller hverandre gode. De blir mer og mer avhengige av hverandre, " skriver han.

Dette fellesskapet mellom behandleradelen og mediefolkene fører ifølge bloggeren til feilinformasjon av mannen i gata.

Han tror dette er en av de viktigste grunnene til at demokratiseringen på psykisk helsefeltet går så seint.

"Vi må på et eller annet vis få synliggjort for redaktørene at det ikke er farlig å bruke andre kilder enn leger og psykologer når det er snakk om psykisk helse," skriver Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen