Publisert: 03. juni 2011.   Endret: 10. august 2015
Mann som roper

Vil nå ut med brukerstemmene

Vil nå ut med brukerstemmene

Blogger Odd Volden ønsker seg personlige historier skrevet av mennesker med psykiske lidelser utgitt i bokform.

For 12 år siden kom boka "Råtekst", der 19 unge kvinner fortalte sine historier. Spisevegring, voldtekt, homofili og det å være ung mor var blant temaene de skrev om. Nylig kom råtekstbegrepet på nytt i fokus da boka Utilslørt. Muslimske råtekster ble lansert.

-Ut av journalene

I sitt blogginnlegg Råtekst psykisk helse tar NAPHA-ansatt Odd Volden til orde for få laget en bok etter samme mønster, skrevet av mennesker med psykiske lidelser.

-Dette prosjektet må vi få i land, før eller siden. Livene og lidelsene finnes. Det er vår oppgave å få dem ut av journalene og inn i kulturen, skriver han i sitt blogginnlegg.

-Ikke barneskirenn

Volden mener at mennesker med psykiske lidelser er innrammet av en medisinsk og psykoterapeutisk forståelse.

-Å leve med det vi foreløpig kaller ”psykiske lidelser” er ikke noe barneskirenn. Det innebærer en rekke utfordringer. Utfordringer som går langt utover det man vanligvis forbinder med ”sykdom”. Men det er ikke lett å få gehør for dette, ikke i fagfeltet, ikke i det offentlige rom, ja, jeg vil til og med hevde at det er problematisk å snakke og skrive om dette innenfor rammene av brukerbevegelsen også: Vi er på et vis så innrammet av den medisinske og psykoterapeutiske forståelsen at vi ikke klarer å forstå oss selv uavhengig av systembegrepene. Derfor ønsker jeg å koble NAPHA-bloggens lesere på ”råtekstfenomenet”, skriver Volden.

-Ikke samme gyldighet

Han påpeker at mange mennesker med psykiske lidelser skriver råtekster om eget liv.

-Men det er knyttet noen problemer til brukerbevegelsens ”råtekster”: De blir ikke gitt samme gyldighet som andre gruppers tekster, mener Volden.

 

Blogger Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen