Seks av sju distriktskontorer er nå på plass for Selvhjelp Norge.
-Over halvparten av de som er sykmeldt i dag er det på grunn av psykiske plager. Selvorganisert selvhjelp er et effektivt verktøy i forebygging av psykiske plager, og jeg tror også at næringslivet kan ha stor nytte av å engasjere seg i selvhjelp som metode.
Det sier daglig leder for Selvhjelp Norges distriktskontor i Stavanger, Kari Kverneland Kastmann. 18.november ble kontoret hun skal lede offisielt åpnet. Det dekker fylkene Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder, og er det sjette av totalt sju distriktskontorer som skal på plass.
-Jeg gleder meg til det videre arbeidet med å spre kunnskap om selvhjelpsarbeid, og håper og tror at mange vil ta det i bruk, både som forebyggende og rehabiliterende verktøy, sier Kastmann.
Selvhjelp Norge sprer kunnskap om selvhjelpsgrupper rundt om i landet. Her møtes mennesker med ulike utfordringer i livene sine. Det å dele erfaringer, og i fellesskap lære om hvordan man best kan være sin egen støttespiller, står sentralt.
-Det kan være mennesker som for eksempel sliter med sorg, maktesløshet, frustrasjon, sinne eller vanskelige relasjoner. I selvhjelpsgruppa får de trening i å sette ord på det som er vanskelig, og de møter andre som forstår hva de snakker om, forteller rådgiver ved Selvhjelp Norges hovedkontor i Oslo, Eli Vogt Godager.
Selvhjelp Norge ble etablert i 2006, som en del av Nasjonal plan for selvhjelp. Frem til de første distriktskontorene kom på plass i fjor, ble alt arbeidet drevet fra Oslo.
-Det å sitte i Oslo og spre kunnskap og bygge nettverk i hele landet er umulig. Med distriktskontorene er mulighetene blitt styrket betydelig, mener Godager.
-Muligheten til å reise rundt, ha oversikt, skaffe nettverk og koble folk sammen er mye større med disktriktskontorer, sier hun.
Rollen til Selvhjelp Norges distriktskontorer beskrives slik på deres nettside:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?