Endret: 19. desember 2011
Anne Lise Steinheim
UNGE GJØR INNTRYKK: -Det gjør inntrykk når særlig unge mennesker forteller at de ikke ønsker å leve lenger. Når man sammen med dem greier å få de til å se positivt på framtida, se at de mestrer hverdagen sin, blir man ydmyk og glad for at man har den jobben man har, sier Anne Lise Steinheim, enhetsleder for psykisk helsevern i Årdal kommune. FOTO: Privat.

-Ydmyk og glad for jobben

-Ydmyk og glad for jobben

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 21: Årdal kommune.

Navn: Anne Lise Steinheim, Årdal kommune.

Jobb: Enhetsleder psykisk helsevern.

Utfordret av: Berit Kaardal, Lærdal kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Steinar Trefjord, Sandnes kommune i Rogaland.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Trygge oppvekstvilkår, god dugnadsånd og fantastiske fjell.

-Hva er det beste med jobben din?

-Det gjør inntrykk når særlig unge mennesker forteller at de ikke ønsker å leve lenger. Når man sammen med dem greier å få de til å se positivt på framtida, se at de mestrer hverdagen sin, blir man ydmyk og glad for at man har den jobben man har.

-Og hva er det verste?

-Å se at behovet for tjenestene våre øker, samtidig som ressursene blir redusert, både i kommune og i spesialisthelsetjenesten. Når en har for mange brukere å fordele ressursene på, er det vondt når noen ikke får rett hjelp til rett tid.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Samhandling og felles forståelse og holdninger er nøkkelen til godt psykisk helsearbeid, som man alltid må ha på dagsorden. Dette glemmes for ofte, eller man har problem med å få det til i praksis.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

- Forebyggende arbeid er viktig. Skolene i Årdal har tatt i bruk undervisningsprogrammet ”Zippys venner” fra  første årstrinn på barneskolen. Dette er et program som skal styrke barnas sosiale ferdigheter og utvikle mestringsrepertoar slik at de kan takle problemer og utfordringer i hverdagen på en bedre måte. Barna vil også lære seg å støtte andre som har det vanskelig. Dette tiltaket har jeg stor tro på.

-Hva synes du om at NAPHA har lansert kunnskapsbasen psykiskhelsearbeid.no?

-Flott. Jeg har brukt mye av informasjonen inn i personalgruppa, og også i planarbeid for tjenesten. Særlig viktig er informasjon fra brukergruppa, og deres erfaringer i forhold hjelpeapparatet.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Psykiskhelse.no og Voksne for barn.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Terningkast fem. Opptrappingsplanen gjorde at Årdal kommune satte psykisk helsearbeid på dagsorden. Enheten for psykisk helsetjeneste ble etablert på en slik måte at den har holdt god kvalitet helt fram til i dag. Når midlene nå ikke lenger er øremerket, blir jeg bekymret for at det nå kan gå fra opptrapping til nedtrapping, med lite ressurser til utvikling i takt med utviklingen i resten av samfunnet.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?  

-Å få være sammen med mennesker jeg er glad i gjør meg godt.  Når barna mine har det bra har jeg det bra. Samvær med gode venninner er avslappande og kjekt. Jeg prioriterer tid til det.  Å se håndballkamper der Jotundamene tar poeng er terapi. Jeg trener regelmessig på treningssenter, og nyter naturen vi har rundt oss. Og så har vi nettopp fått oss en bitteliten hund.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-Åndenes hus av Isabel Allende. Jeg er stort sett altetende når det gjelder musikk, gammelt og nytt, fra Pink Floyd, Frank Zappa til Lady Gaga og Coldplay.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen