Publisert: 18. januar 2012.   Endret: 14. desember 2017
Psyk forandring TV3

PÅ TV I KVELD: Psykolog Bjarne Hansen.

Ny TV-serie om tvangslidelser

Ny TV-serie om tvangslidelser

"Psyk forandring" heter en ny dokumentarserie på TV3, som har premiere 18. januar. Psykolog Bjarne Hansen håper serien vil gi flere tilgang til godt dokumentert behandling mot tvangslidelser.

-Vi ønsker å spre det gode budskap om at det finnes en godt dokumentert behandlingsmetode, og at helsemyndighetene nå satser penger på opplæring og behandling i alle helseregioner, sier Hansen til Mental Helses nettside.

Eksponeringsterapi

Hansen er sentral i første episode av TV-dokumentaren "Psyk forandring" på TV 3, som vises onsdag 18. januar 2012. Serien er spilt inn ved behandlingssenteret Østmarka utenfor Trondheim. Personer med tvangslidelser blir her eksponert for sin verste frykt, kombinert med at de ikke får utføre tvangshandlingene. 

Hjelper mange

Behandlingen ved såkalt eksponering med responsprevensjon (ERP) kan hjelpe 60-75 prosent av pasientene, skriver mentalhelse.no.

-En av fire responderer i første omgang ikke på terapien, men også mange av disse får hjelp når de får litt mer tid på seg. En grunn til at hjelpen i første omgang ikke når frem, kan være en alvorlig depresjon, sier Hansen, som påpeker at også depresjonsplagene blir mindre når behandlingen mot tvangslidelsen virker.

Får tilbake humøret

-Kanskje ikke så rart, for når man har vært plaget av tvangslidelser i kanskje 20 år, og disse mer eller mindre forsvinner, opplever mange at også humøret kommer tilbake, og troen på framtiden, sier psykologen.

-Store konsekvenser

En til to prosent av alle mennesker i Norge opplever sykelig tvang.

-Sett ut fra et livskvalitetsperspektiv får tvangsproblemer store konsekvenser. Mange har problemer med å jobbe, og blir uføre. Venner og familierelasjoner blir også mangelfulle når tvangen tar overhånd, sier Hansen.

PÅ TV I KVELD: Psykolog Bjarne Hansen.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen