Publisert: 20. februar 2012
Arrogant uttrykk
ARROGANT: -Legen tror at fordi han har et skilt rundt halsen der det står «lege», og vet at jeg har en bipolar diagnose, så er han «ekspert» på meg, skriver Rigmor Galtung. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

"Verdensmester" i bipolar lidelse

"Verdensmester" i bipolar lidelse

Etter tjue års egenerfaring med bipolar lidelse ble NAPHA-blogger Rigmor Galtung provosert over å møte en ung lege som mente han visste "alt" om henne.

-Her blir det ingen innleggelse, glem det. Du er ikke syk nok, og du skal ikke bli en svingdørspasient, var svaret Rigmor Galtung fikk av en lege nylig da hun kom og ba om innleggelse.

Brukermedvirkning og makt

I bloginnlegget "Verdensmester" i bipolar lidelse, der tema er brukermedvirkning og maktforholdet mellom tjenesteyter og bruker, forteller hun om dette møtet.

-Midt i min langt kommende depresjon, som jeg etter hvert utmerket godt vet hvordan arter seg og bør behandles, kjenner jeg at jeg faktisk blir sint og provosert. Det er sjelden jeg kjenner på disse følelsene når jeg er syk. Hvordan kan han sitte her og uttale seg så skråsikkert før han i det hele tatt har giddet å snakke mer med meg, spør Galtung.

Svarer avvisende

Hun beskriver en lege som ser nedlatende på henne, legger innpå en ladning snus bak overleppa mens hun er der, og svarer avvisende på hennes spørsmål.

-Legen tror at fordi han har et skilt rundt halsen der det står «lege», og vet at jeg har en bipolar diagnose, så er han «ekspert» på meg, skriver Galtung.

Svekker faglig utvikling

Hun mener denne tilnærmingen til en pasient svekker fagpersonens mulighet for å utvikle seg videre.

-Det er provoserende, og utrolig lite klokt av en fagperson å oppføre seg på denne måten. Ikke får pasienter tillit til deg, og du kommer heller ikke selv videre i egen utvikling til å bli et bedre fagmenneske, mener Galtung.

RIGMOR GALTUNG
  • Galtung blogger for NAPHA.no hver fjerde uke.
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen