Mennesker med psykoser som får tidlig hjelp har større mulighet for å bli frisk. Det indikerer en ny studie fra Stavanger, som publiseres i The American Journal of Psychiatry i april.
30 prosent av pasienter med psykoselidelser som har fått tidlig behandling gjennom et prosjekt kalt TIPS i Stavanger, er ifølge en ny studie "recovered" ti år etter at de fikk sin første psykose, skriver nrk.no.
"Recovered" betyr å ha vært fri for symptomer over lengre tid, minst et halvt år, og at man fungerer bra i hverdagen.
Blant pasienter som ikke har fått tilsvarende tilbud er til sammenligning 15 prosent "recovered" ti år etter psykosen.
-Det viser at det hjelper å komme tidlig til med behandling, sier professor i psykiatri og faglig leder for TIPS i Stavanger, Tor Ketil Larsen, til NRKs nettsider.
I studien, som publiseres i The American Journal of Psychiatry i april, er det brukt kontrollgrupper fra Ullevål universitetssykehus i Oslo og Fjorden hospital i Roskilde i Danmark.
-Artikkelen er hovedartikkel med bilde fra TIPS sine informasjonskampanjer på forsiden, forteller Larsen til napha.no.
TIPS-prosjektet startet i 1997, da det ble opprettet et eget lavterskel oppdagelsesteam ved Stavanger universitetssykehus. Hensikten var å oppdage og behandle psykose tidlig.
Blant annet har teamet et eget telefonnummer som folk kan ringe dersom de frykter at de selv eller noen de kjenner kan ha psykose, skriver nrk.no.
-Forskningen vår fra før prosjektet startet viste at mange pasienter med psykose kunne gå i lang tid uten å komme til behandling. Tanken bak TIPS-prosjektet er å senke terskelen og gjøre det lettere for folk å få hjelp, sier Tor Ketil Larsen til NRK.
For å gjøre folk oppmerksomme på teamet annonser TIPS regelmessig i avisen, og deler ut informasjonsmateriell på skoler, helsestasjoner og til leger.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?