Endret: 10. mai 2012
Fabian Stang
ORDFØRERBESØK: Fabian Stang var blant de over 250 oppmøtte til lanseringen av filmen "Jakten på egne krefter", på Litteraturhuset i Oslo 9.mai. Oslo-ordføreren la i sitt innlegg vekt på at det ikke er noen skam å være ærlig på at man sliter med angst. FOTO: Per Christian Anfinnsen/Angstringen.

-Angst kan utløse nødvendige livsendringer

-Angst kan utløse nødvendige livsendringer

Med en ny film ønsker Angstringen Norge å fjerne sykdomsstempelet på angst, og vise at man kan snu angst til noe positivt.

-Angsten er jo på en måte en sunn følelse. Det er måten vi får beskjed fra oss selv om at noe er galt og må endres. Tar man dette signalet alvorlig så kan angsten utløse nødvendige livsendringer, sier Manuela Wanneck i Angstringen Norge til napha.no.

Jakten på egne krefter

Med filmen "Jakten på egne krefter", som ble lansert på Litteraturhuset i Oslo 9. mai, ønsker Angstringen å vise at angst kan snus til noe positivt.

-Om man undertrykker egne følelser og reaksjoner i en konflikt, utløses lett angst. Ved å forstå at angsten nettopp er uttrykk for undertrykte følelser, kan man bruke den som et redskap til å i stedet anerkjenne og akseptere at man for eksempel er sint eller lei seg, sier Wanneck.

Å slippe opp kontroll

For mange mennesker med angst består hverdagen av kontroll.

-Hvis du for eksempel må planlegge hverdagen din fra A til Å, så bruker du all energi på det. Hvis du innser at kontrollen ikke er positiv for deg, men bare bidrar til å opprettholde angsten, kan dette være første skritt i riktig retning. Å slippe opp på kontrollen krever beinhardt arbeid, men klarer du det har du brukt angsten din til å endre livet i positiv retning, påpeker Wanneck.

-Gir slipp på skammen

Manuela Wanneck forteller at effekten av å møte andre i samme situasjon er en stor lettelse for mange:

-Det å oppdage at andre har de samme tankene gjør at man lettere gir slipp på skammen mange opplever fordi de har angst, understreker hun.

Alminneliggjøring motiverer

Alminneliggjøring av angst er etter Wannecks mening svært viktig.

-Setter man et sykdomsstempel på angst så forsterker man ofte den skammen mange føler. Formidler man i stedet at angst er kroppens naturlige måte å si fra om at det er behov for endring, så er det mye mer motiverende å jobbe med de nødvendige endringene enn om man skal gå rundt og skamme seg, påpeker hun.

Fabian Stang om angst

Oslo-ordfører Fabian Stang var blant de 250 oppmøtte til filmlanseringen. I fjor fikk Stang tildelt åpenhetsprisen fra Mental Helse, fordi han gjentatte ganger har stått frem i media med sine erfaringer i forhold til angst og depresjon.

I sitt innlegg vektla Fabian Stang at det ikke er noen skam å være ærlig på at man sliter. Han mener også at det er viktig å lage plass for seg selv og befri seg fra krav om vellykkethet.

NY FILM OM ANGST
LANSERTE FILM: Manuela Wanneck.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen