Publisert: 29. august 2012
Rusmisbruk
BETALER PRISEN: -Når kommunene kun har et rom i et bokollektiv med rusavhengige å tilby utskrevne pasienter, ja da er det pasientene som betaler prisen, mener seksjonsleder ved Rus- og spesialpsykiatrisk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Andreas Kolflaath Harnang. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Mener kommunene slipper unna ROP-ansvar

Mener kommunene slipper unna ROP-ansvar

-I dag finnes det ingen sanksjonsmulighet overfor kommuner som ikke gir et godt tilbud til ROP-pasienter, sier psykologspesialist og seksjonsleder Andreas Kolflaath Harnang.

-Når kommunene kun har et rom i et bokollektiv med rusavhengige å tilby utskrevne pasienter, ja da er det pasientene som betaler prisen, sier Harnang til nettsiden dobbeltdiagnose.no.

Nyttig retningslinje

Han er seksjonsleder ved Rus- og spesialpsykiatrisk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

I mars i år kom Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelse). Til dobbeltdiagnose.no sier Harnang at han mener den er en nyttig og god sammenfatning av eksisterende kunnskap om pasienter med ROP-lidelse.

-Ikke sanksjonsmuligheter

-Det beklagelige er at det ikke finnes sanksjonsmuligheter eller en sterk ansvarliggjøring av ROP-arbeidet i kommunene, mener Harnang.

Han savner en definisjon av hva som er et godt botilbud, og hva som er tilrettelagte fritidstilbud for ROP-pasienter.

-Behovene og ønskene er ulike. Men uten klare regler for kommunene og uten sanksjonsmulighet når det svikter, så svekkes den helhetlige og integrerte forankringen som pasienten trenger, sier Harnang til dobbeltdiagnose.no.

-Gettoer

Etter opphold ved Rus- og spesialpsykiatrisk klinikk i Tromsø ser han at ROP-pasienter kan oppleve å bli plassert i et bokollektiv der andre med rusavhengighet bor, med bare noen få miljøarbeidere.

-I slike ”gettoer” er det vanskelig for ROP-pasientene å bli stabile, og bygge opp livet sitt igjen, etter behandlingsoppholdet. Det gjelder ikke bare i små kommuner. Selv ikke Tromsø, Nord-Norges mest folkerike kommune, har et tilrettelagt botilbud for ROP-pasienter, sier Harnang til nettsiden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen