Publisert: 05. oktober 2012
Rusbehandlingsinstitusjonen Nybøle i Østfold
FOREBYGGING OG REHABILITERING: -Jeg sier derfor til deg som ny helseminister, Jonas Gahr Støre: Prøv å holde tunga rett i munnen, og ha to tanker i hodet samtidig. Det er du god på. Både forebygging og hjelp til dem som allerede har et problem lønner seg på lang sikt, skriver Rigmor Galtung i et nytt blogginnlegg.

-Ha to tanker i hodet samtidig, Gahr Støre

-Ha to tanker i hodet samtidig, Gahr Støre

-Helseminister Jonas Gahr Støre: Følger du Helse Sør-Øst som vil legge ned mitt kjære Nybøle i Spydeberg, eller ser du at de mange med dobbeltdiagnose som står i kø trenger slike tilbud, spør blogger Rigmor Galtung.

Mandag kommer statsbudsjettet. Da faller dommen for Nybøle i Spydeberg i Østfold. Institusjonen der jeg har jobbet i snart tre år. Stedet der jeg hadde min siste praksis for å avslutte min vernepleierutdannelse, og der jeg nå jobber med sang og musikk, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung i et nytt innlegg.

-Jeg er så sint, så sint

Hun hilser satsingen på forebyggende tiltak og tidlig intervensjon velkommen, men ber myndighetene om ikke å glemme de mange som allerede har rusproblemer og psykiske lidelser.

Hennes egen arbeidsplass Nybøle i Østfold er en institusjon for mennesker med dobbeltdiagnose, både rus og psykiske lidelser. Før sommeren besluttet Helse Sør-Øst å legge ned Nybøle.

-Byråkrater i Helse Sør-Øst bestemte før sommeren at Nybøle skal legges ned. Jeg må si som Thorbjørn Egners Karius, da han og broder Baktus ble spylt ned i vasken til en uviss framtid ute på det åpne hav: «Jeg er så sint, så sint», skriver hun.

-Kanskje om 10 år

Hun mener en slik nedleggelse er alt for tidlig.

-Om 10 år kan man kanskje legge ned institusjoner som Nybøle. Men ikke nå, med de lange køene av mennesker som trenger hjelp blant denne kanskje aller svakeste av de svake grupper, mener Galtung.

Håper på statsbudsjettet

Nå håper hun på en siste mulighet når statsbudsjettet legges fram mandag 8. oktober.

-Jeg sier derfor til deg som ny helseminister, Jonas Gahr Støre: Prøv å holde tunga rett i munnen, og ha to tanker i hodet samtidig. Det er du god på. Både forebygging og hjelp til dem som allerede har et problem lønner seg på lang sikt, skriver Rigmor Galtung.

RIGMOR GALTUNG
  • Galtung blogger jevnlig for napha.no.
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen