Publisert: 13. februar 2013
Plante/blomst
PILLER I BLOMSTERPOTTA: I sangen «Jeg kalles for manisk» putter en pasient ved en psykiatrisk avdeling pillene han ikke vil ha i en blomsterpotte. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Nozinanen min kan blomstene få

Nozinanen min kan blomstene få

I innlegget «Nozinanen min kan blomstene få» ser blogger Odd Volden på hvordan et gammelt sangopprør mot medisiner og tvang fortsatt har aktualitet.

Volden skriver i blogginnlegget om det han kaller et gyllent tv-øyeblikk fra 80- eller 90-tallet:

-En fyr som heter Tormod Bakke sitter på en psykiatrisk avdeling, og putter de pillene han ikke vil ha i en blomsterpotte, mens han synger ”...men nozinanen min kan blomstene få”.

-Genialt

Han lurte en stund på om minnet var reelt eller bare en drøm.

-Jeg husker at jeg syntes det var helt genialt, men jeg har aldri snakket med noen om det, og etter hvert har jeg begynt å lure på om det bare er noe jeg har drømt, skriver Volden.

-Radikalt

Men da sangen «Jeg kalles for manisk» i fjor kom ut på Tormod Bakkes album «Terapiviser og galeviser», fant Volden det han hadde lett etter.

-Jeg blir sittende og tenke på hvor radikalt dette er. Jeg kan ikke komme på noen som på enklere, lunere og mer humoristisk vis har vist oss hva brukerperspektivet dypest sett handler om: Å ta tilbake definisjonsmakta, og snu spillet.

Aktuelt i dag

Tormod Bakke ble i 2002 tildelt den første Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern. Juryen vektla at han siden slutten av 80-tallet har vært en sentral person for å få fram alternative tilnærminger til mennesker med psykiske problemer.

Odd Volden mener «Terapiviser og galeviser» har høy aktualitet også i dag.

-CD-en (og det medfølgende tekstheftet) er viktig, som historisk dokument, som påminnelse om hva som fortsatt kan skje under lov om psykisk helsevern, og som eksempel på hvor befriende og nødvendig det er å bevege seg ut av det instrumentelle språket og inn i kulturen, skriver han.

ODD VOLDEN
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no
NAPHA-blogger: Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen