Publisert: 18. mars 2013
Bibel
MOT FANATISME: -Jeg har lært mye gjennom å være åpen for at det alltid finnes alternativer, og at det som er riktig for meg, ikke nødvendigvis er det for en annen, skriver Rigmor Galtung. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Ingen eier sannheten

Ingen eier sannheten

De som tror de sitter på den eneste sannheten - enten det gjelder religion eller behandling av psykiske lidelser - kan være de som sprer mest mørke, mener NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

I blogginnlegget Ingen eier sannheten sammenligner Galtung det å påberope seg sannheten om behandling av psykiske lidelser, med religiøs fanatisme.

Psykologer vs psykiatere

-Psykologene klager på psykiaterne fordi de mener at de bare skriver ut piller. Psykiaterne er oppgitte over at psykologene tror at man kan snakke seg ut av enhver psykisk lidelse, skriver Galtung.

Hun mener at pasienter som har blitt friske, også noen ganger henger seg på i «hylekoret» om hvem som eier sannheten.

-Jeg vil vel si at den som har skoen på, best vet hvor den trykker. Men også vi som har en psykisk lidelse skal passe oss for å belære og «eie» svarene til andre ut ifra våre erfaringer, skriver hun.

Gikk selv i fella

Galtung forteller at hun selv har gått i samme felle.

-Da jeg var yngre, ble jeg alltid helt i hundre når jeg oppdaget noe som virket. Hadde jeg vært hos noen for et eller annet og kjente meg bedre, videreformidlet jeg dette til alle som gadd å høre på, i hellig overbevisning om at dette var helt saliggjørende og nødvendig for alle andre også.

Fint å gi råd

Hun skiller mellom det å gi råd, og det å forsøke å påtvinge andre sin sannhet.

-Det å gi råd og vink, eller å hjelpe andre til å finne sin egen vei, er jeg derimot stor tilhenger av! Vi er alle unike individer. Vi kommer hit med ulik bagasje, og vi formes forskjellig av de miljøene vi lever i. At noen av oss har gode erfaringer på enkelte områder, og vil dele dem med andre, er strålende, skriver Galtung.

Fratar frihet

Likevel er det ikke sikkert det er løsningen for dem vi deler med - og det må respekteres, påpeker hun:

-To mennesker kan gjerne ha samme diagnose og mange fellesnevnere i livet, men at bare den ene skal ha nøkkelen til sannheten, mener jeg er å frata det andre mennesket friheten til å tenke selv og å gjøre egne erfaringer.

RIGMOR GALTUNG
  • Galtung blogger jevnlig for napha.no.
Komiker, forfatter og NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen