Publisert: 22. mars 2013
Gro Bang Wika
TROR PÅ STØRE: -Jeg har vel inntrykk av at regjeringen satser på psykisk helse. Og med ny helseminister nå tror jeg at det blir veldig bra, sier psykisk helsearbeider i Vega kommune, Gro Bang Wika. Her fra trebåtfestivalen på Vega i 2009. FOTO: Privat.

-Regjeringen satser på psykisk helse

-Regjeringen satser på psykisk helse

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 37: Vega kommune.

Navn: Gro Bang Wika.

Jobb: Psykisk helsearbeider i Vega kommune i Nordland.

Utfordret av: Anita Strand, leder for rus- og psykisk helsetjeneste i Brønnøy kommune (Nordland).

Sender stafettpinnen videre til: Bente Brauten, fagleder Psykisk helsetjeneste, Overhalla kommune (Nord-Trøndelag).

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Øykommune, verdensarvstatus, vakker natur.

-Hva er det beste med jobben din?

-Den gode samhandlingen mellom de ulike tjenestene i kommunen, og utfordrende møter med mennesker.

-Og hva er det verste?

-Stort ansvar og at jeg er alene, med mine 50 prosent i psykiatritjenesten i Vega kommune.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Å utvide psykiatritjenesten ville vært bra. Men jeg ser også for meg en regional psykiatritjeneste i fremtiden, da det blir vanskelig etter hvert i og med de små forhold som er på Vega med sine 1280 innbyggere.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Vi er med i et prosjekt som heter sammen om rus- og psykisk helse på Sør-Helgeland. Her jobber vi tverrfaglig både med spesialisthelsetjeneste, ROP-tjenestene og legetjenestene for å implementere alle de forskjellige tiltak som skal iverksettes gjennom samhandlingsreformen. Det gjelder alt fra akuttpsykiatri-senger, ambulerende team, regional ROP-tjeneste, koordinerende enheter i kommunene til fastlegens rolle og ansvar. Vi har satt opp en klar prioriteringsliste for hva vi skal satse på, og dette er noe som regionen har fått prosjektmidler for å jobbe med. Det er et svært interessant arbeid.

-Hva synes du om NAPHAs kunnskapsbase www.psykiskhelsearbeid.no?

-Utrolig bra! Jeg har særlig brukt den nå i forbindelse med min mastergrad innen psykisk helsearbeid. Der hadde vi også forelesere fra NAPHA, og ”ni susksehistorier” som NAPHA har utgitt er på pensum.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Jeg jobber en del med eldre, og har brukt nettstedet aldring og helse en del.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-5. Jeg har vel inntrykk av at regjeringen satser på psykisk helse, den er jo på dagsorden. Og med ny helseminister nå tror jeg at det blir veldig bra. Jeg tror jo bare at kommunene må jobbe enda hardere med å forankre det psykiske helsearbeidet i sine kommuner. Og med det trengs det selvfølgelig også tilskudd fra staten, for at dette arbeidet ikke skal gå ut over den daglig driften til psykiatritjenestene med oppfølging av de menneskene som trenger oss.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?

-Jeg spiller fotball, er med på sirkeltrenig gjennom en fysak-gruppe, går mye i fjellet både på ski og til fots og gleder meg nå til å ta frem sykkelen igjen. Ellers så trives jeg godt med organisasjonsarbeid og å møte mennesker gjennom dette, og er leder i fotballgruppen på Vega. Litt politikk blir det også.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-”Et vakkert sinn” og ”Pay it forward” er gode filmer. Ellers vil jeg anbefale ”Vegadagene”, som har mye kultur og underholdning.

 

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen