Publisert: 15. april 2013
Papir kastes i søppelbøtte
AVVIST: -Hvorfor kommer ikke jeg engang til intervju? De fleste andre vernepleierne jeg kjenner, får nærmest jobber «kastet etter seg», skriver Rigmor Galtung. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Diskriminert på grunn av psykisk lidelse?

Diskriminert på grunn av psykisk lidelse?

-Vi brukere trengs i helsesektoren. Når jeg i tillegg har en relevant utdanning, så håper jeg inderlig at jeg tar feil når jeg har en svak, murrende følelse av at jeg av og til blir diskriminert i det offentlige arbeidsliv. Det skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung, som har bipolar lidelse.

-Jeg har søkt på jobber innen rus og psykiatri. Jeg er jo også vernepleier i tillegg til å være «freelancepotet». Det er mange vernepleiere og folk med kompetanse som søker slike jobber, men det er mange stillinger å besette. Jeg kommer ikke engang til intervju. Hvorfor? Det spørsmålet har jeg ofte stilt meg, skriver Rigmor Galtung i blogginnlegget «Vi takker for deres søknad, og opplyser om at stillingen nå er besatt!»

Åpenhetens pris?

Hun ser andre med lavere kompetanse få jobber, mens hun selv opplever mange avslag. Galtung tror det kan ha sammenheng med at hun har vært så åpen om sitt liv med en bipolar lidelse, noe hun blant annet har skrevet bok om.

-Blir jeg stigmatisert og forhåndsdømt fordi jeg har vært så åpen om min lidelse? Jeg vet ikke om jeg bare er paranoid. Det er jo nok et symptom på psykisk ubalanse. Men jeg velger allikevel å reflektere rundt dette, for jeg har på følelsen at det i noen tilfeller er slik. Ikke alltid, men det hender, skriver Galtung.

Egenerfaring en ressurs

Hun mener helsevesenet må bli flinkere til å se det å ha egenerfaring med psykiske lidelser som en ressurs. 

-Vi kan ha mer å bidra med enn mange som bare har en utdanning å slå i bordet med. Jeg har for eksempel venner som selv har vært rusmisbrukere, og som jobber som terapeuter. Ingen er bedre enn dem, mener hun.

-Bør forstå bedre

Galtung er skuffet over at det nettopp er i helsevesenet hun opplever å bli avvist.

-Hvis det nå skulle være sånn at jeg ikke får jobb i helsevesenet fordi jeg selv har en psykisk lidelse, så blir jeg rett og slett deppa. At man skal møte mest fordommer og stigmatisering fra de som bør forstå bedre - fra dem som burde vite at man ikke nødvendigvis er arbeidsufør eller upålitelig selv om man har en sykdom - er en skremmende tanke, skriver Rigmor Galtung.

RIGMOR GALTUNG
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen