Erfaringsformidling fra brukere og pårørende må ikke bare bli historier for underholdning på for eksempel konferanser, men gyldiggjøres som kunnskap innenfor psykisk helsefeltet, mener professor i sosialpsykologi, Tor-Johan Ekeland.
FLERE STEMMER: Kari Vik Stuhaug (lengst t.h.) ledet en paneldebatt hvor både brukere, pårørende og fagpersoner sin stemme ble satt i fokus. FOTO: Irene Wormdahl/NAPHA.
FLERE STEMMER: Kari Vik Stuhaug (lengst t.h.) ledet en paneldebatt hvor både brukere, pårørende og fagpersoner sin stemme ble satt i fokus. FOTO: Irene Wormdahl/NAPHA.
DELTAKERE: Erfaringsformidler Wenche Evensen og professor i sosialpsykologi, Tor-Johan Ekeland. FOTO: Irene Wormdahl/NAPHA.
Ekeland var 26. april en av 117 deltakere på «Det gode møtet - makt og avmakt» - en dialogkonferanse i Tysvær for kompetanse- og erfaringsutveksling mellom brukere, pårørende og fagfolk i Helse Fonna.
Nærmere halvparten av deltakerne var brukere og pårørende. Det mener Sigrid Bøthun ved Lærings- og mestringssenteret (LMS) i Helse Fonna gjenspeiler den satsingen Helse Fonna har hatt i forhold til disse gruppene de senere årene.
LMS har blant annet etablert et nettverk av erfaringsformidlere fra lokale bruker- og pårørendeorganisasjoner. Her samarbeider de med Mental Helse, Landsforeningen for pårørende inne psykisk helse, Voksne for barn, Leve, ADHD og Demensforeningen.
Nettverket består av 15 erfaringsformidlere, og har vært aktivt i nesten to år. Det arrangeres nettverksmøter for faglig påfyll og erfaringsutveksling to-tre ganger per år.
Siden 2006 har LMS innen psykisk helse også erfaring med en ambulant arbeidsform, hvor de har flyttet team mellom de ulike DPS-områdene i Helse Fonna. Dette er gjort i samarbeid med lokale fagpersoner og brukere, og har vist seg å være en funksjonell modell hvor man benytter lokal kompetanse og tilbudet gis mer nært der pårørende og brukere bor og lever sine liv.
På dagens konferanse var det erfaringsformidler Wenche Evensen, erfaringsmedarbeider ved LMS og representant fra Mental Helse Kvinnherad, som raust delte av sine personlige erfaringer fra møter med psykisk helsevern.
Det var en historie om hvordan hun gikk fra umyndiggjøring og avmakt, til myndiggjøring og makt over eget liv og behandling. Hun tenker at hvis avmaktsfølelsen skal blir mindre, må man få informasjon slik at en kan delta som aktør i eget liv.
-Det er i grunnen ganske naturstridig å bli fratatt all makt over eget liv, sier Evensen.
Tor-Johan Ekeland, professor i sosialpsykologi, oppfordrer til at erfaringsformidling fra brukere og pårørende ikke bare blir historier for underholdning på for eksempel konferanser. Han er opptatt av at menneskers erfaringer også skal gyldiggjøres som kunnskap innenfor dette feltet.
Med utgangspunkt i en case eller situasjonsbeskrivelse ble det holdt en paneldebatt. Panelet var sammensatt av både bruker- og pårørenderepresentanter og fagpersoner fra ulike kommunale og spesialiserte tjenester.
Dette ble en interessant samtale som viste at samarbeid og samhandling er viktig i arbeidet rundt brukerne. Dette gjelder både på system-, tjeneste og individnivå.
Guri Tysse, regionssekretær i Mental Helse, tenker at det er på tide at man samler brukere, pårørende og fagfolk til felles kompetanseheving og erfaringsutveksling på denne måten.
Også Grete Søvik Tørresdal, psykiatrisk hjelpepleier ved Haugaland DPS, synes det er fint at brukere, pårørende og fagfolk samles. Hun sier at det er jo slike brukererfaringer vi fagfolk lærer av.
DELTAKERE: Erfaringsformidler Wenche Evensen og professor i sosialpsykologi, Tor-Johan Ekeland. FOTO: Irene Wormdahl/NAPHA.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?