Publisert: 30. april 2013
App
SELVHJELP: Med appen StopSelfharm skal brukeren få hjelp av mobilen til å legge bort tankene om å skade seg selv når en vanskelig situasjon oppstår. Illustrasjonsfoto. www.colourbox.com.

Ny app mot selvskading

Ny app mot selvskading

Med lydfiler innspilt av en psykolog, brukeren selv eller andre hjelpere skal en ny, norskutviklet app motivere mennesker til å la være å skade seg selv i vanskelige situasjoner.

-Angst og selvmordstanker kommer ofte når det er mørkt, når du er alene, og når det ikke er psykologer eller andre hjelpere rundt, skriver psykolog Svein Øverland på sin bloggside.

Koster 21 kroner

Sist uke lanserte han appen StopSelfharm, som er tilgjengelig både i App Store og Google Play. Appen koster 21 kroner å laste ned. Slik beskriver Øverland selv appen på sin bloggside:

"Dette er den første i en serie av apper kalt SuperEgo. Det underliggende prinsippet er at pasienten/brukeren kjenner seg selv bedre enn psykologen deres gjør. De kan som regel forutsi selv når de vil kjenne trang til å skade seg. Dessverre hindrer ikke det dem i å skade seg når situasjonen oppstår. Grunnen til dette er at deres logiske sans svekkes når trangen øker. Poenget med appen er å hjelpe dem til å få tilgang til deres beslutning om ikke å skade seg når de trenger det aller mest. Appen består av min stemme som ber dem om å huske grunnene til å ikke skade seg. Pasienten/brukeren kan også spille inn sin egen stemme, eller de kan få en venn til å spille inn en beskjed til dem. Disse lydfilene kan så spilles når det best passer brukernes behov". 

-Nedtelling

Til Stavanger Aftenblad forteller Øverland at appen også kommer både for bulimi, angst, depresjon, deretter gruing og traumeflashback.

- Appen gir også mulighet til å bruke nedtelling, slik at du blir minnet på og får høre lydfiler (ferdig eller selvlaget) mange timer etterpå, for eksempel når du er på fest eller på kvelden når du er i modus for å føle at ting kan være vanskelige, sier han til avisa.

Les også på napha.no:

Inspirert av Kierkegaard

På bloggsiden sin skriver Øverland at han er inspirert av den danske filosofen Søren Kierkegaard, og gjengir dette sitatet fra filosofen:

“Hvis man virkelig skal lykkes med å hjelpe en person til et bestemt sted, må man først og fremst finne ut hvor personen er og begynne der. Dette er hemmeligheten bak kunsten å hjelpe".

-Får ikke Nobelprisen

-Jeg tror ikke jeg får Nobelprisen for de tekniske aspektene ved denne appen, den er virkelig ganske så enkel. Men jeg håper og tror at den er i Kierkegaards ånd, skriver Øverland.

UTVIKLET APP: Psykolog Svein Øverland. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA arkiv.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen