Publisert: 21. august 2013
Stemmehøring
HØRTE STEMMER: Sykepleierstudenter i en amerikansk studie hørte på hvisking, hvesing, ovenfra-og-ned-kommentarer, kritikk og utskjelling mens de utførte oppgaver som å tegne, løse en regneoppgave, lese en tekst og lignende. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Hørte stemmer - ble bedre behandlere

Hørte stemmer - ble bedre behandlere

En ny studie fra USA viser at sykepleierstudenter fikk økt empati og forståelse overfor pasienter som hører stemmer, etter at de selv måtte utføre ulike oppgaver mens de hørte stemmer gjennom en simulator.

Bakgrunnen for studien var at rundt  tre av fire personer med schizofreni har hørselshallusinasjoner. Sykepleierstudenter kan lese om dette og lære teori uten fullt ut å forstå  hvordan det for eksempel påvirker pasienters konsentrasjonsevne.

Mest mulig realistisk

I studien fra USA skulle studentene erfare hvordan stemmehøring kan oppleves. Forskere gjennomførte et forsøk hvor studentene måtte utføre enkle, dagligdagse oppgaver som å tegne, løse en regneoppgave, lese en tekst og lignende, skriver forskning.no.

Samtidig måtte de høre på stemmer som snakket til dem via hodetelefoner. Stemmesimuleringen var bygget opp som en lydkulisse som skulle gi en mest mulig realistisk opplevelse av den nærgående og ubehagelige varianten av “stemmer i hodet”.

Dette var hvisking, hvesing, ovenfra-og-ned-kommentarer, kritikk og utskjelling. De måtte tåle kommentarer som “tørk av deg det gliset”, “du lukter dritt”, “tror du dette er morsomt, hæ?” og  “ro deg ned nå”.

Mer tålmodige og interesserte

Studentene svarte selv på hvordan de hadde opplevd forsøket, og ble også observert sammen med pasienter både før og etter forsøket.

Svarene viste blant annet at de hadde fått mer respekt for pasientene, og at de mente forsøket ville påvirke hvordan de kom til å møte pasientene i fremtiden.

Observasjonene av deres møter med pasienter viste at de hadde større tålmodighet med og interesse for pasientene etter øvelsen. De virket tryggere, tok seg bedre tid til å prate med dem og møtte dem med større åpenhet enn tidligere.

Referanse:

Amy J. Chaffin & Cathy Adams, Creating Empathy Through Use of a Hearing Voices Simulation,Clinical Simulation in Nursing,9, 2013

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen