Publisert: 27. august 2013
Barnehage
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Psykisk helsefeltet 2033

Psykisk helsefeltet 2033

-I 2033 er de fleste psykisk helsetjenestene lokalisert på ordinære arenaer, som barnehager, skoler og arbeidsplasser, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

Volden deltok nylig under Amaliedagene i Oslo, hvor han tegnet sitt ønskede fremtidsbilde av psykisk helsefeltet. Dette fremtidsbildet er tema i blogginnlegget Psykisk helsefeltet 2033.

Lavere terskler

Blant annet ser han for seg at 25 prosent av stillingene på psykisk helsefeltet i 2033 er fylt av erfaringskonsulenter. Det er dessuten langt flere psykologer, og lavere terskler for å nå dem.

-Det begynte å bli bra rundt 2020, men vi måtte jobbe hardt for å få psykologene ut av psykoterapimodus og inn i psykisk helsearbeidermodus. Det var ikke for ingenting at enkelte psykologer på 2010-tallet kalte sin egen fagforening for ”den lille legeforeningen”. Men den såkalte Valla-fraksjonen, oppkalt etter kommune- og brukerresponspionèren Birgit Valla, vant heldigvis fram til slutt, skriver Volden.

Psykisk helse hverdagslig

Skoler og arbeidsliv ser i 2033 helt annerledes ut enn de gjorde i 2013.

-Helsesøster sitter ikke lenger under trappa i kjelleren og tar i mot fortvilte elever i løynd. Det er ikke lenger birkebeinerne og fotballfrikene som styrer morgenmøtene og lunsjsamtalene. I 2033 er det å reflektere over sin psykiske helsetilstand og sine eksistensielle og sosiale utfordringer sammen med medelever, kollegaer, familie og venner en helt hverdagslig sak. Ingen blir lenger ledere uten god innsikt i dialogisme og gruppedynamikk, skriver han.

Odd Volden
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no
NAPHA-blogger: Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen