Førsteamanuensis Anders Johan W. Andersen mener at begrepet psykisk helse bidrar til at feltet blir hengende igjen i gamle tradisjoner, men også at det gir makt.
-Psykisk helsebegrepet bidrar for eksempel til å opprettholde et kunstig skille mellom kropp og sjel, noe som legitimerer den store satsingen på medisinsk forskning fremfor forskning på relasjoner og miljø. På den annen side gir begrepet makt, mener Anders Johan W. Andersen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.
Under konferansen "Dialog og fellesskap styrker forskningen" i Trondheim 24. september, holdt han et foredrag med den tilsynelatende selvmotsigende tittelen "Psykisk helse, et ubrukelig og helt nødvendig begrep".
Selv om han mener begrepet "psykisk helse" på en måte gjør at man blir hengende igjen i gamle tradisjoner og tanker, så ser han altså også positive sider ved det.
-For de som jobber med å styrke brukeren i hans eller hennes sosiale miljø, så er det en fordel å kunne si at de jobber med psykisk helse for å kunne utgjøre en motmakt til de som tenker at medisiner er måten å hjelpe folk på, mener han, og utdyper:
-Tar man i bruk begreper som trivsel, sosialt arbeid eller noe annet lignende så vil man lett bli sett på som noe annet enn noen som jobber med mennesker som har psykiske helseproblemer, understreker Andersen.
Andersen viste også frem sitt doktorgradsarbeid, som handler om hvordan mennesker snakker om sin psykiske helse på nett.
-Der er det det relasjonelle som dominerer. Forhold til foreldre, kjærester og venner for eksempel, sier Andersen, som mener mer forskning innen psykisk helse bør gjenspeile det målgruppen faktisk er opptatt av.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?