Et nytt screening-intervju, som tar under 20 minutter å gjennomføre, viser gode resultater i å avdekke samtidig psykisk lidelse ved rusmisbruk.
DDSI heter verktøyet, og står for Dual Diagnosis Screening Inteview. Det ble presentert under en konferanse om dobbeltdiagnose i Barcelona i oktober. Nasjonal kompetansetjeneste ROP i Norge er blant mange som har meldt sin interesse, skriver rop.no.
En ny spansk studie av DDSI, med 827 deltakere hentet fra ulike forskningsprosjekter innen rusfeltet - både innenfor og utenfor behandlingssettinger, viser gode resultater.
DDSI har vært i bruk i felten i Barcelona og i andre byer i Spania siden 2011.
Til forskjell fra PRISM, som ifølge forfatterne er gullstandarden for vurdering av samtidig psykisk lidelse ved ruslidelser, tar DDSI vesentlig kortere tid å gjennomføre og er lett å bruke i ulike kliniske settinger.
PRISM er ment for bruk i spesialisthelsetjenesten og krever lang tid. DDSI er databasert, og kan benyttes av alle medarbeidere i rusfeltet, etter en kort opplæring, skriver rop.no.
Den spanske forskergruppen bak studien konkluderer med at verktøyet har svært gode psykometriske egenskaper, med en sensitivitet og spesifisitet på over 80 prosent for de vanligste psykiske lidelsene.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?