Publisert: 19. desember 2013
Monica Totland
TRYGGE OG ROBUSTE BARN: -Alle som jobber med barn og unge i kommunen har en felles forståelse og en felles plan for hva som er viktig i forhold til oppvekstmiljøet i kommunen. Dette for å gi trygge og robuste barn, og med det, forebygge psykisk uhelse, sier Monica Totland i Lierne kommune. FOTO: Privat.

-Trygge og robuste barn forebygger psykisk uhelse

-Trygge og robuste barn forebygger psykisk uhelse

Møt psykiatrisk sykepleier i Lierne kommune, Monica Totland, i 44. etappe av intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt".

Navn: Monica Totland.

Jobb: Psykiatrisk sykepleier i Lierne kommune.

Utfordret av: Else Lindseth, Grong kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Anna Siv Skogmo Blomdahl i Røyrvik kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Raus, naturskjønn, og gjestfri!

-Hva er det beste med jobben din?  

-Å få treffe så mange fantastiske mennesker, og at jeg lærer noe nytt hver dag! En del av dem jeg møter er i livskriser og mye tragisk skjer i livene deres. Mange kan sikkert tenke «hvordan orker hun det»? Men da tenker jeg mange ganger hvor heldig jeg er som får treffe disse menneskene som jeg kanskje ikke ville truffet ellers, og ser hvor mange flotte personer som finnes, både blant de som selv er syke og pårørende.

-Og hva er det verste?

-Å føle at man ikke strekker til i møte med mennesker som har det vanskelig. En del erkjenner ikke selv at de trenger hjelp, selv om vi ser at de kanskje gjør det. Det kan gi en vond følelse å se på folk som har det trasig uten å kunne gjøre noe.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Samhandlingen, både internt i kommunene, og mellom første- og andrelinjetjenestene, må bedres for at vi skal kunne hjelpe hvert enkelt menneske som har behov for det på en bedre måte. Innad i kommunene så trengs blant annet gode rutiner for samarbeid mellom psykisk helseteam og fastlege, og mellom helsetjenester og skole. Mellom kommune og spesialisthelsetjeneste er det nødvendig med et godt samarbeid for eksempel når folk er på vei til å skrives ut fra sykehus. Her i Lierne har vi i over 10 år samarbeidet godt med et omreisende team fra Namsos sykehus. De kommer en gang i måneden for veiledning med oss fagfolkene, og samtaler med pasientene i kommunen, slik at pasientene slipper å reise et par timer til Namsos for oppfølging.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Tidlig innsats. Alle som jobber med barn og unge i kommunen har en felles forståelse og en felles plan for hva som er viktig i forhold til oppvekstmiljøet i kommunen. Dette for å gi trygge og robuste barn, og med det, forebygge psykisk uhelse.

-Hva synes du om NAPHAs kunnskapsbase www.psykiskhelsearbeid.no?

-God, lærerik, og lett tilgjengelig side for å få ideer og kunnskap.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Helsebiblioteket.no.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Terningkast 4 til den forrige regjeringen, fordi de avsluttet opptrappingsplanen for psykisk helse med de øremerkede midlene alt for tidlig. Vi merker etter at midlene gikk fra å være øremerket til å gå inn i rammetilskudd, så prioriterer ikke kommunen psykisk helse i samme grad som før. Jeg hører også om stadig fare for nedskjæringer i andre kommuner. Jeg har sett at den nye regjeringen har sagt at de skal prioritere psykisk helse og rus, og er spent på hva som vil skje.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse? 

-Jeg prioriterer å gjøre ting som jeg vet gjør meg bra, som å ta enn kaffe med gode venner, ut i frisk luft og å høre god musikk og synge med!

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur: 

-Lær deg å strikke! Jeg har nettopp strikket min første Mariusgenser, og derfor ikkje hatt så mye tid til bøker, film og annen kultur. Det er en fin fritidssyssel. Anbefales!

PSYKISK HELSEARBEID NORGE RUNDT
  • Stafett på napha.no som gir innblikk i hverdagen til de som jobber i psykisk helsetjenestene i norske kommuner.
  • Da stafettpinnen hadde vært innom hver tiende kommune i landet laget vi en sak som oppsummerer de mest vanlige svarene.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen