En ny litteraturstudie fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt peker på sammenhenger mellom arbeidstid og helse.
24 prosent av norske arbeidstakere (over 570.000 ansatte), jobber i turnus eller skift. Dette er en økning på tre prosent siden 2009. Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har gjennomført en litteraturstudie for å for å få oversikt over hva forskning forteller om sammenhengene mellom spesielt skiftarbeid, nattarbeid og helse.
Psykiske konsekvenser
Flere store nettaviser, som vg.no vektlegger konsekvensene i form av b.la hjertesykdom, men Aftenposten.no skriver om en sykepleier, som sier at hun fikk sosial angst og depresjon av sykehusjobben.
Oppsummeringen av rapporten på www.stami.no sier dette om psykiske helsekonsekvenser:
Men, det er ingen store endringer i konklusjonene fra 2008-rapporten, skriver www.stami.no.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?