Endret: 10. april 2014
Ole Arin Sakshaug (1021 x 670)
HERLIG FESTIVALLIV: Ole Arin Sakshaug er en av deltakerne på årets Namdalsfestival. Mange nye bekjentskaper skapes i løpet av de fem dagene festivalen varer.

Action på isen

Action på isen

Isfiskekonkurranse, hundekjøring og en god prat. Bankett på kvelden, alpint og quiz. Vi er på Namdalsfestivalen, et fantastisk arrangement ved foten av Børgefjell Nasjonalpark.

Hvem har egentlig psykiske lidelser her? Han som deler en morsom historie der borte, eller hun som sitter og skravler med damen ved siden av, mens hun fisker?

-Her står deltakerne på lik linje. Vi har personer med psykiske plager her, og enkelte ledsagere. Men aktivitetene er like for alle. Målet er å ha det trivelig sammen ute i naturen og få brukt kroppen, sier festivalleder Petter Flornes.

Namdalsfestivalen fyller 15 år i år, og NAPHA er til stede for å ta tempen på arrangementet. Flere av de 65 deltakerne sitter og fisker. Andre fyker rundt i hundesleder på isen til innsjøen Limingen, så snøføyka står.

Årets høydepunkt

Deltakerne sover i hytter på området rundt Børgefjellsenteret og har felles måltider. De fleste er på festivalen hele uka, fra mandag til fredag. Når arrangementet varer over såpass mange dager, blir det en egen ro over det.

-Dette er vinterferien min, sier Gunnar Lorvik fra Verran og kikker håpefullt ned i hullet i isen. Ikke et napp å få. Lorvik er en av dem som har vært her hvert eneste år.

- På Namdalsfestivalen møter jeg gamle kjente og treffer nye. Det er spennende å være her, sier Lorvik, som er i Børgefjell sammen med flere fra hjemkommunen. Han forteller om hva som er samtaleemnet når de kommer hjem igjen.

-Festivalen. Det er en så fin opplevelse å være her at det er den store snakkisen etterpå. Jeg gleder meg allerede til neste år. Dette er årets høydepunkt for meg, sier Lorvik.

Gratis medisin

Aud Laugsand, som er her på andre året, sitter også håpefull ved et isfiskehull. Laugsand forteller at å delta på festivalen gir henne en driv til å være mer sosial og å bevege seg mer.

-Det er veldig koselig, sosialt og godt å være her. Jeg trives godt med å være ute og kjenne på vær og vind, føler det gir en ekstra ro. Namdalsfestivalen er en skikkelig vitamininnsprøytning. Jeg bare nyter dette, sier Laugsand, som kommer fra Namdalseid og reiser sammen med flere derfra. En av reisefellene, Aase Anna Bade Kaldahl, slår fast:

-Natur og friluftsliv er gratis medisin. Naturen er her, rett utenfor døra til de fleste av oss.

Gjorde det selv

Namdalsfestivalen begynte med at en gjeng fra Namsos dro ned til et lignende arrangement på Geilo for over 15 år siden.

-Vi syntes det var litt langt å reise og fikk ideen om å lage en festival selv i stedet. Vi har det jo minst like fint her, smiler Petter Flornes. Det ble det en realitet, og Flornes har siden vært med og arrangert festivalene alle år den har eksistert.

- Målet vårt er å skape trygge, forutsigbare og artige rammer for festivalen. Det er ikke noe prestasjonspress her, samtidig som det er rom for å bruke konkurranseinstinktet, for den som ønsker.

Petter Flornes (558 x 687)

Godt dokumentert behandlingsmåte

Deltakerne kommer fra kommuner i Namdalsregionen. Flornes synes det er supert å bidra til at folk får kommet seg mer ut i naturen.

-Personer med psykiske lidelser er mer passive enn resten av befolkningen og får oftere livsstilssykdommer. Samtidig er fysisk aktivitet en av de best dokumenterte behandlingsmetodene for psykiske lidelser. Her på festivalen ser vi tydelig at deltakerne trives med å være aktive og kjenne på friluftslivet, slår han fast.

Naturen - terapeutisk virkning

Det er mye fantastisk natur i Norge, og Flornes tror det er et potensial for å bruke det mer terapeutisk.

-I Sverige har man forsket en del på dette, og resultatene er interessante. Mange av deltakerne våre kommer igjen år etter år, noe som gir en god pekepinn på at det har positiv effekt, sier Flornes. Før han anbefaler andre å starte lignende tiltak:

-Det finnes nok flere slike arrangement rundt om i landet, men det kunne helt klart vært satset mer på. Man får mye igjen ved bruk av relativt små midler. Når vi har en slik natur som vi har her i Norge, må vi jo bare bruke den.

Hundespann (1017 x 633)

Namdalsfestivalen
  • Frilufts-festival for personer med psykiske lidelser og andre.
  • Har fokus på fysisk aktivitet, friluftsliv og sosialt samvær og går over hele fem dager.  
  • Sted: Børgefjellsenteret i Røyrvik.
  • Er et spleiselag mellom deltakerne (betaler 1000 kroner for hele uka), Nord- Trøndelag fylkeskommune, helseforetak, kommunene og Mental Helse.
  • Arrangementskomité: Representanter fra Mental Helse, Namsos kommune, sykehuset Namsos og sykepleiestudenter fra HiNT.
FINNER GLEDE I NATUREN: Festivaldeltakere fra Namdalseid kommune. Fra v.: Øyvind Hegstad, Aase Anna Bade Kaldahl, Aud Laugsand og Kirsti Åslaug Sæther.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen