Endret: 14. mai 2014
Betty Stjernen

BETTY STJERNEN: Er aktuell med et innslag på en nettverkssamling for rusfeltet i Nord-Trøndelag denne uka. Selv har hun tre livsråd hun bruker for å ha en god psykisk helse. (Foto: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

Betty inspirator

Betty inspirator

-Psykisk helse er ferskvare. Alle bør opp på den psykiske tredemølla hver dag, oppfordrer artist og foredragsholder Betty Stjernen.

Betty Stjernen er opptatt av psykisk helse, rett og slett fordi hun er i live. Hun fikk brystkreft i 2005 og ble frisk igjen ganske fort. Det ga henne en oppvåkning.

-Å være i levende live betyr å ta hånd om seg selv og tankene man har. Og jeg tenker at psykisk trening er like viktig som fysisk trening. Det må vedlikeholdes og øves på daglig, sier Stjernen, som denne uka er aktuell med en foredragskonsert på nettverkssamlingen for kompetanseutvikling og nettverk innen rusfeltet i Nord-Trøndelag.

Stjernen er artist. Hun lager låtene selv, både tekstene og musikken, og har samarbeidet med blant andre Elias Akselsen og Ronni Le Tekrø.

Tok tak i livet

Hun har bakgrunn som barnevernspedagog og har en bachelor i helse- og sosialadministrasjon. 50-åringen har også vært rusmisbruker.

- Krefterfaringen fikk meg til å se på meg selv med litt nye øyne, og jeg sa opp jobben i Trondheim kommune for å begynne som musiker og foredragsholder på frilansbasis. Det har jeg ikke angret på, selv om det arbeidsmessig slett ikke er noe mindre å holde på med enn før, smiler hun, med et glimt i øyet.

-Nå ville jeg begynne med det jeg hadde mest lyst til.

Snakker til enkeltmennesket

Og Stjernen lever av å formidle, både via musikk og foredrag. Hun har selv kjent på kroppen hvordan det er å komme videre fra smertefulle livshendelser, og snakker gjerne om det. Ikke fordi hun har en misjon, men fordi hun er den hun er.

-Jeg blir rett og slett ofte oppfordret til det og synes ikke jeg kan takke nei. Det er en gave jeg har fått, noe jeg bare gjør. Det gir meg også mange verdifulle møter med mennesker, som jeg ikke ville vært foruten, sier Stjernen.

Når hun snakker på nettverkssamlingen i Nord-Trøndelag, er det ikke nødvendigvis for at deltakerne skal lære noe om hvordan de skal behandle brukere, pasienter og elever. Nei, det handler like mye om hvordan de kan jobbe med seg selv.

Mange slags avhengigheter

- Det finnes så mange slags avhengigheter. Og mange gjør så mangt for å bli sett av andre. Man kan jobbe seg i hjel, ruse seg i hjel eller jogge seg i hjel. For en del mennesker handler det om å døyve en slags smerte. Hva er egentlig Facebook? Når du ser en voksen sulte som et barn etter å bli sett, så er det noe man ikke har fått. Husk at den som skal elske deg høyest, er deg selv, sier Stjernen.

Hun er opptatt av at mennesker må klare å ta tak i seg selv, og tilgi seg selv, om det er noe fra fortiden som skurrer. Det gjør noe med selvfølelsen.

Bettys tre bud

Og hun har tre råd å komme med for den som vil trene for å bedre den psykiske helsa.

1) Ha en notatbok, der du skriver positive ting om deg selv hver dag. Gjør det på repeat.

2) Gå til både psykolog og psykiater. Jeg har gjort det i tretti år, et par ganger i måneden. Det er godt å ha den tilstedeværende støtten det representerer.

3) Styrk deg selv fysisk. Jeg tror alle vet det er bra for den psykiske helsa, men at mange har dårlig samvittighet for at de ikke klarer å få det til. Jeg gjør det jeg synes er gøy. Ror kajakk, går toppturer, sykler, driver med isbading. Det er herlig!

-Husk å jobbe med det

-Det er herlig å få det kicket av det iskalde vannet og erkjennelsen av at du våger. På samme måte som det er herlig å kjenne at du mestrer å gi et foredrag eller stå på en scene, gjøre det du synes er skummelt. Du får det til, du også, oppfordrer Betty, med et lurt smil.

Hun snakker ofte for elever i den videregående skolen, og synes det er trist at mange unge ikke klarer øvelsen å skrive noe fint om seg selv. Hun avslutter med følgende appell:

-Selvfølelsen og den psykiske helsa er noe av det viktigste vi har. Husk å jobbe med det hver dag!

Målgruppen for nettverkssamlingen: Kommuner, NAV, spesialisthelsetjeneste, videregående skoler og brukerorganisasjoner. Samlingen arrangeres av Fylkesmannen i Nord- Trøndelag, NAPHA og Kompetansesenter Rus – Midt-Norge.

 

Betty Anne Beate Stjernen

Vokalist, bandleder og tekstforfatter

  • Het opprinnelig Anne Beate Johannessen, senere Betty Johnsen. Har også brukt artistnavnene «Battie», «Betty Bohm» og «Betty Boom».
  • Har vært trommeslager og vokalist i gruppen Død ved Ankomst/Jihaad og vokalist i Betty Bohm Bang Band.
  • Fikk brystkreft i 2005 og samarbeidet med Kreftforeningen om et kalenderprosjekt til inntekt for Kreftforeningen. NRK laget en dokumentar om prosjektet: «Bettys Lykkeprosjekt», se den her.
  • I 2009 gav hun ut sin første solo-plate, «Svart Natt» og fulgte opp med «Brenn Hexen» i 2010, begge produsert av Ronni Le Tekrø.

Kilde: Wikipedia

FYSISK AKTIV: Å drive med artige, fysiske aktiviteter er ett av Bettys tre bud. (Foto: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen