Endret: 17. desember 2014
Flatås og Prestvik

BEHANDLERE OG SANGFUGLER: Ingebjørg Flatås og Åse Prestvik ved Lade Behandlingssenter vil skape blæst rundt pårørendeinvolvering i rusarbeid. Laster du ned låta deres eller sender kodeord til 2468 støtter du arbeidet. (FOTO: Privat)

Julegaven til pasientene havnet på ITunes

Julegaven til pasientene havnet på ITunes

Ingebjørg Flatås og Åse Prestvik ved Lade behandlingssenter Blå Kors tenkte å gi en sang i julegave til pasientene i år. Nå ligger låta ute på Spotify, WiMP og ITunes. -Helt vilt, sier de to.

  • Inntektene går til pårørendearbeidet ved Lade behandlingssenter, der de jobber. Den som vil støtte opp om saken kan også sende kodeord LADE til 2468. Da gir de 100 kroner.

-Vi har gjennom år utviklet et systematisk arbeid der vi involverer pårørende i rusbehandling, og ser at det har en enorm effekt. De nærmeste blir berørt når en de er glad i sliter med alkohol, og de er også noen fantastiske støttespillere når det gjelder å få vedkommende ut av avhengigheten, sier Flatås.

Pasienter vil bidra

Hun er behandler ved senteret, mens Prestvik er avdelingsleder. Begge elsker å synge, og de bruker ofte kunstneriske innslag når de skal holde innlegg i ulike faglige fora. Ofte har de også med pasienter.

- Noen av pasientene våre ved Lade Behandlingssenter sier at de stiller opp på hva som helst, bare de kan være med å bidra til at pårørende flere steder i landet blir systematisk involvert i rusbehandlingen. Det er ganske sterkt, sier Flatås.

Ikke bare sang, men film også

Sangen de nå har laget sin egne, spesielle versjon av, og som kan lastes ned både på Spotify, WiMP og ITunes, er vakre «Har du fyr» av Ola Bremnes.

-I foredrag og lignende har vi det siste året sunget akkurat den sangen. Blant annet sang vi den på premieren for filmen vår, «Den usynlige muren». Det er en sterk film der vi møter en av våre pasienter, og flere av hans nærmeste. Vi opplever ofte at gode kulturinntrykk berører mye sterkere enn ord, sier Prestvik.

Ros fra Ola Bremnes

I høst fikk de ideen om å spille inn «Har du fyr» i lydstudio for å kunne gi den som julegave til pasienter og pårørende. Det var Tormod Leithe i Dynamis, som produserte låten. Leithe syntes resultatet ble ekstremt bra, og mente at versjonen godt kunne få et bredere publikum. Det endte opp med en henvendelse til Bremnes, som ble begeistret for initiativet fra Flatås og Prestvik.

-De har laget en kjempeflott versjon. Det er fantastisk at teksten og melodien jeg har laget kan gjøre nytte for seg på denne måten, sier Bremnes. Han også opplever at mange setter stor pris på akkurat denne sangen.

-Den har mye trøst i seg. Sangen passer nok godt inn i konteksten rus og pårørendearbeid, konstaterer Bremnes.

Blir drevet framover

-Hvordan er denne opplevelsen for dere?

-Det er helt crazy, egentlig! Plutselig er vi på ITunes og får ros av Bremnes. Det er fantastisk å kunne løfte frem pårørende og det viktige arbeidet med å involvere dem i rusbehandling på denne måten, sier de to modige sangfuglene.

De forteller at pasienter, pårørende og samarbeidspartnere gir dem gode tilbakemeldinger på arbeidet de gjør og at dette stadig driver dem framover.

-Vi ser at det har effekt å involvere pårørende, og håper innsatsen vår nå kan være med på å bidra til at pårørendeinvolvering kommer inn på en systematisk måte i rusarbeidet over det ganske land.

-Kan berøre på en helt ny måte

Flatås og Prestvik har stor tro på å bruke personlige talenter på jobb.  

-Det som skjer da er at man kommer ut av den stivbente behandlerrollen, tilfører konteksten en annen dimensjon. Man kan berøre på en annen måte når man viser frem mere av seg selv, slår de fast.

Noen ganger fører det også til at nye sider eller talenter hos pasienter kommer til syne. En gang så de for eksempel at en pasient tok fatt i gitaren igjen, etter mange års avbrekk.

 

 

 

 

 

Lade Behandlingssenter Blå Kors
  • Et tverrfaglig spesialisert behandlingstiltak for mennesker med alle typer rusrelaterte problemer.
  • Behandlingstilbudet gis av erfarne og dyktige psykologer, leger, sykepleiere, sosionomer og andre medarbeidere. Virksomheten eies og drives av Blå Kors Norge.

Ingebjørg Flatås er behandler ved senteret. Hun er klinisk barnevernspedagog og familieterapeut, med videreutdanning i motiverende intervju.

Åse Prestvik er avdelingsleder ved senteret. Hun er klinisk sosionom med videreutdanning i rusarbeid.

  • Les mer om Lade behandlingssenter her:

 

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen