Publisert: 19. januar 2015
Henrik Syse, Psykisk helsekongressen i Trondheim, 2015

PSYKISK HELSE I MEDIA: Et årvåkent øye er viktig og siviliserende holdninger bør spres. Fagfolk kan bidra til å nyansere bildet, mente Henrik Syse på kongressen Psykisk helse 15.

Oppfordrer fagfolk innen psykisk helse til å delta i samfunnsdebatten

Oppfordrer fagfolk innen psykisk helse til å delta i samfunnsdebatten

-Når du sitter med kunnskap og innsikt i komplekse saker, er det en mulighet, men kanskje også din plikt å bidra i samfunnsdebatten, sa Henrik Syse i et foredrag om presseetikk på Psykisk helse-kongressen i Trondheim i dag.

Norsk presse er ikke av de verste, men når tematikken penser inn på psykiatri, fremstilles sakene gjerne forenklet og pasientene ikke sjelden negativt, mente Henrik Syse.

Psykisk helsekongressen i Trondheim i dag holdt filosofen og forskeren Syse et engasjerende og informativt foredrag med tittelen "Drept av psykiatrisk pasient" for fagfolk innen psykisk helse om presseetikk.

-I stedet for å irritere deg ved frokostbordet, kan du følge opp saken. Du kan delta i debatten og protestere når du oppfatter noe som galt, oppfordret han. 

Ytringsfriheten og etikken

-Ytringsfriheten er og skal være vid. Det skal være et stort rom for å si det som er utfordrende, forenklende og provoserende. Men, det er også lov til å si fra når du mener noen ikke bør gjøre det, sier Henrik Syse.

Han fortsatte: 

-Det er nesten umulig å snakke om pressens etikk i dag uten å ha i bakhodet det som skjedde i Paris nylig.

Etiske vurderinger

-Når det gjelder Charlie Hebdo, har avisen juridisk rett til å trykke tegningene. De har også en etisk begrunnelse for å gjøre det. Andre redaktører kan av etiske grunner velge å ikke trykke de samme karikaturtegningene, selv om de har lov til å gjøre det, sa Syse.

Han trakk opp et skille og en sammenheng mellom jus og etikk. Poenget er at pressen  gjør etiske vurderinger og skal gjøre det. Syse fortalte videre om Pressens faglige utvalg, som har representanter fra allmenheten og habilitetsregler, og som skal ivareta selvdømming i media.

Pressens rolle

Det er en del av pressens funksjon å stå fritt til å uttrykke seg tydelig og stille kritiske spørsmål.

-Tenk om alt som stod i pressen var styrt av ekspertene på området. For det første ville det vært uforståelig, for det andre ville vi aldri bli kritisert og utfordret, sa Syse.

Råd til fagfolk:

Det betyr ikke at din rolle som kunnskapskilde ikke tas på alvor. Du kan også gjøre ditt. Her er Syses råd:

  • Tenk over hvordan du kan bidra til å nyansere og hvilke ord du vil bruke.
  • Sett gjerne noen premisser. De fleste journalister synes .f.eks. det er helt rimelig at du får tekst til gjennomsyn når du er sitert.
  • Videre kan du be om forsiktighetshensyn. Hvis f.eks. noe av informasjonen du kommer med, kun er ment som bakgrunnsinnformasjon, opplyser du om det. 
Psykisk helse 2015

Den 7. nasjonale kongressen Psykisk helse arrangeres i Trondheim 19.-21. januar 2015. Omlag 700 fagfolk fra hele landet deltar. Programmet spenner vidt. Faglig Forum er hovedarrangør, og NAPHA er med som en av medarrangørene. Flere nyhetssaker fra konferansen kommer.

 

 

 

 

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen