Et nytt program utviklet av Nordlandssykehuset skal lære ansatte innen psykisk helse, barnehager og skoler å se behovene til barn av personer med psykiske helseproblemer.
Ian Dawson og Inger Simonsen ved Nordlandssykehuset og Salten DPS har hatt hovedansvar for å utvikle programmet CAMILLE. FOTO: Nordlandssykehuset.
Ian Dawson og Inger Simonsen ved Nordlandssykehuset og Salten DPS har hatt hovedansvar for å utvikle programmet CAMILLE. FOTO: Nordlandssykehuset.
-Vi håper at dette bidrar til at kommunalt ansatte i barnehager, skole, psykisk helsetjeneste, helsesøstre og fastleger får kjennskap til barna og familien når de har inn en voksen med psykiske problemer, sier Ian Dawson ved Salten DPS, til napha.no.
Sammen med Inger Simonsen har han ledet arbeidet med å utvikle programmet CAMILLE.
-Det har vært prøvd ut i Salten kommune, og vi skal nå kjøre det ut i elleve andre kommuner i samme område, forteller Dawson.
Programmet skal styrke fagfolks kompetanse i forhold til å se behovene til familiene til mennesker med psykiske helseproblemer. Et særlig fokus rettes mot å styrke barnas resiliens eller evne til motstandsdyktighet overfor stress og psykiske problemer.
-Vi har samarbeidet med Polen, Finland, Italia, Storbritannia og Tyskland. Programmet har vært prøvd ut i de landene, og vi vet at det brukes aktivt i forskjellige land, sier Dawson.
CAMILLE-opplæringen er basert på forskning og praksis, brukererfaringer og tilbakemeldinger fra barn og partnere til brukere så vel som fagfolk. Det har fått meget gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Prosjektet ble nylig avsluttet med en presentasjon i EU-parlamentet.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?