Endret: 08. oktober 2015
karin johnsen

AKTUELT: Karin Johnsen holdt et innlegg om dyreassistert terapi på samling for Rusfaglig forum og nettverk for psykisk helsearbeid i Sør-Trøndelag i går. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

Dyr som redskap for endring

Dyr som redskap for endring

Noen ganger klarer dyr ting mennesker ikke kan. For eksempel å gjøre livet bedre for en som strever psykisk. Hva er det egentlig med dyra?

-Mange kan kanskje oppleve at det er lettere å stole på et dyr enn en person. Kontakt med dyr kan virke helende, sier Karin Johnsen.

Johnsen, som er praktikant i NAPHA, holdt et foredrag på samling for Rusfaglig forum og nettverk for psykisk helsearbeid i Sør-Trøndelag på Oppdal i går. Tema var dyreassistert terapi.

-Jeg har alltid vært glad i dyr, og har selv drevet med ridning. Dette har gjort meg interessert i å se mer på det faglige fundamentet når det gjelder terapiformer der dyr er involvert, sier Johnsen.

Gammel kunnskap som kan brukes terapeutisk

«There is something about the outside of a horse that is good for the inside of the man»

Det er visstnok Winston Churchill som sa disse ordene. Ikke ny kunnskap altså, at dyr kan ha positiv effekt på mennesker.

I sitt innlegg beskrev Johnsen følgende definisjon på dyreassistert terapi: «Målrettet intervensjon der et dyr som tilfredsstiller visse kriterier er en integrert del av et behandlingsopplegg»

En eller flere behandlere skal være til stede. Og prosessen skal dokumenteres og evalueres.

Husdyr, besøkshund, lesehund, førerhund

-Først i 1990-åra har forskningsmetodene på dyreassistert terapi blitt tilfredsstillende, og man ser nå i flere studier at behandlingsmåten har god effekt, sier Johnsen. Hun trekker frem et eksempel fra en skole i Danmark, der elever med samspill-problematikk utviklet mer empati gjennom kontakt med skolens hund.

-Her i landet brukes husdyr terapeutisk på Inn på tunet- gårder. Man har også besøkshund i institusjon, lesehund og førerhund, sier Johnsen.

  • Hos Sigma Nord har de i over fire år benyttet miljøterapeutisk arbeid med hest som en del av behandlingen for mennesker som sliter med rusavhengighet. Les mer.

Ga helomvending

En som har opplevd at kontakt med dyr har gitt en positiv omveltning i livet er Øystein Vassli (26) fra Orkdal.

-Jeg var bruker av Inn på tunet på Hafella Gård i 1,5 år. Det ble en helomvending for min del. Før dette gikk jeg inn og ut av psykiatrien og var innlagt flere ganger. Nå er det fem år siden jeg starta med Inn på tunet. Jeg har ikke vært innlagt siden, sier Vassli. Som nå er arbeidssøker. Og han har hund.

-Hunden er en god kompis som er med meg i hverdagen, sier Vassli.

Gir umiddelbart gjensvar

Johnsen trekker frem egenskaper med dyra, som gjør det lille ekstra.

-En hest, for eksempel, aksepterer deg slik du er. Den gir umiddelbart gjensvar på pasientens kroppsspråk og atferd.

-Den er avhengig av menneskene rundt seg, og krever rutiner og faste rammer. Dessuten utfordrer den til problemløsning og kreativ tenkning. Den krever tilstedeværelse i nuet. Alt dette er viktige elementer for en som skal ut av en vond sirkel, sier Johnsen.

Les mer:

FAKTA: -En hest, for eksempel, aksepterer deg slik du er. Den gir umiddelbart gjensvar på pasientens kroppsspråk og atferd, sier Karin Johnsen. Her er hun sammen med Øystein Vassli, som har gode erfaringer med dyreassistert terapi. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen