Publisert: 25. mars 2015.   Endret: 18. november 2015
Pårørende i konstant beredskap

ALLTID PÅ VAKT: Pårørende bærer på både kunnskap og bekymring. De ser etter tegn hos sine nærmeste på om det går bedre eller værre. (Illustrasjonsfoto:www.colourbox.com)

 

-Pårørende lever i konstant beredskap

-Pårørende lever i konstant beredskap

-De pårørende må involveres fordi kompetansen deres er viktig, men de trenger også støtte, sa Helseminister Bent Høie på konferanse om pårørendes rolle i psykisk helsearbeid.

-Pårørende står for halvparten av tilbudet innen psykisk helse. De representerer et stort støtteapparat.

Dette sa Bent Høie i sitt innlegg om hvorfor pårørende bør involveres.

Populær konferanse

Mange stod på venteliste for å få delta på Pårørendekonferansen i Oslo Kongressenter 25. mars, som samler 120 personer fra psykisk helsefeltet. Konferansen arrangeres etter initiativ fra Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP). NAPHA og Nasjonalt senter for erfaringskompetanse er medarrangører. Målet er å inspirere, spre kunnskap og skape engasjement for et godt pårørendetilbud i tjenestene.

Støtte til pårørende

-Jeg vet at akuttinnleggelser handler mye om nettverk som er slitt i stykker. Om pårørende som ikke tåler mer, sa Høie.

Konferansen tar for seg pårørendes hverdag og roller, lovverkets muligheter og begrensninger, familiearbeid og ODIN-håndboka om en metode som er etterspurt av pårørende og pasienter, nærmere bestemt åpne dialoger i nettverksmøter .

Helsedirektoratet og pårørendepolitikk

Programmet for en aktiv og fremtidsrettet pårørendepolitikk blir presentert av Therese Opsahl Holte, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Dyktige kommuner

Det oppmuntres også til at kommunene lærer av hverandre. Sarpsborg kommune prioriterer pårørende, og de ble trukket fram på konferansen nettopp fordi de er gode på pårørendearbeid. 

-Hva gjør vi, hva kan andre bruke av våre metoder og erfaringer? spør Ruben Grytten (brukerkoordinator) og Kari Jasinski (pårørendeansvarlig), begge ansatt i Sarpsborg kommune.

Ressurser i pårørendearbeidet

Liv Kleppe, daglig leder ved Pårørendesenteret i Stavanger ,forteller om Pårørendeprogrammet, og Inger Hagen, daglig leder ved Pårørendesenteret i Oslo forteller om Verktøykasse for samarbeid med pårørende.

Latter og lagspill

Som ekstra påkobling, får deltakerne også med seg Latteryoga ved Joakim Serpinsky og gruppediskusjoner omkring den aktuelle tematikken. Dessuten blir det utspill - eller redning - fra en helt annen bane:

-Kan vi lære noe av menn i korte bukser? spør Erik Thorstvedt, tidligere målvakt på det norske fotball-landslaget, når han holder sitt foredrag.

Mer om pårørendearbeid:

PÅ PÅRØRENDEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (FOTO: Regjeringen.no)

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen