Helsetilbud til ungdom og unge voksne

Helsetilbud til ungdom og unge voksne

Publisert: 27. desember 2013

Aldersskillet mellom barn og voksne i helse- og omsorgstjenestene i Norge skjer hovedsaklig ved 18 år. Det fører til at ungdom og unge voksne behandles i tjenester for barn og/eller voksne. De senere årene har det blitt satt mer fokus på behovet for å tilby tjenester som er særskilt tilpasset unges behov.

Ungdom depper med piller i hånda

De senere årene er det satt mer fokus på at det må tilbys tjenester tilpasset unges behov. (illustrasjonsfoto: Colourbox)

De senere årene er det satt m...

Rambøll Management Consulting har på oppdrag for Helsedirektoratet gjennomført en undersøkelse av helse- og omsorgstilbudet til unge. Resultatene av undersøkelsen presenteres i rapporten "Helsetilbud til ungdom og unge voksne".

Formål

Formålet med undersøkelsen har vært å gi en oversikt over helse- og omsorgstilbudet til ungdom og unge voksne i alderen 13-26 år. Det er sett på tilbudet i både primær- og spesialisthelsetjenesten. Undersøkelsen skal blant annet danne et kunnskapsgrunnlag, som Helsedirektoratet kan benytte til å vurdere om landets unge har likeverdige helsetjenester. De vil også se på om tjenestene er av god kvalitet, og om det er spesifikke grupper av unge som har manglende helse- og omsorgstilbud.

Datagrunnlag

Undersøkelsen baseres på eksisterende forskning, litteratur og statistikk, samt informasjon fra kvalitative intervjuer med et bredt utvalg aktører innen helsefeltet. Det presiseres at undersøkelsen ikke er å anse som en komplett oversikt over helse- og omsorgstilbudet til denne gruppen, men er et forsøk på å systematisere kunnskap om helsetilbudet til ungdom og unge voksne. Funnene er sett i sammenheng med nasjonale kvalitetsmål i helse- og sosialtjenesten i Norge, samt engelske kriterier for ungdomsvennlige helsetjenester.

Målgruppe

Undersøkelsen har sett på helse- og omsorgstilbudet til ungdom generelt, men med et særlig fokus på følgende målgrupper:

  • Enslige asylsøkere under 18 år
  • Ungdom og unge voksne fra minoritetsgrupper
  • Unge med kroniske sykdommer (psykisk og somatisk), funksjonsnedsettelse, kognitiv svikt eller som av andre årsaker har et langvarig behov for helsetjenester
  • Lesbiske, homofile, bifile eller transkjønnet ungdom og unge voksne
  • Tenåringsgravide og -foreldre
  • Ungdom og unge voksen som pårørende
  • Ungdom under omsorg av barnevernet

Tjenester som inngår i undersøkelsen

Undersøkelsen begrenser seg til tradisjonelle helsetjenester på kommunalt og statlig nivå. Blant kommunale helse- og omsorgstjenester omtales blant annet helsestasjons- og skolehelsetjeneste, fastlegeordning, omsorgstjenester, psykisk helse og rus, og folkehelse. På statlig nivå omtales spesialisthelsetjensten med somatikk, psykisk helsevern, rus og lærings- og mestringssentre, samt private rehabiliteringsinstitusjoner og nasjonale kompetansetjenester.  

Sentrale tema

Sentrale tema for undersøkelsen har vært:

  • Kompetanse og fagmiljø
  • Rettigheter
  • Brukermedvirkning
  • Tilgjengelighet og tilrettelegging av ungdomsvennlige helsetjenester
  • Overganger i tjenesteapparatet fra barn til voksen
  • Samarbeid og arbeid med individuell plan
  • E-helse

Hvert tema omtales i egne kapitler i rapporten. Hovedfunnene oppsummeres i egne rammer innledningsvis i hvert kapittel.

 

Kilde:  Rapport IS-2044, Helsetilbud til ungdom og unge voksne, Rambøll på oppdrag for Helsedirektoratet, desember 2012.

Mer om

Barn og unge Behandling i psykisk helsearbeid Offentlige publikasjoner

Les også

Publisert: 25/4/2013

Oppslagsverk for deg som jobber med tiltak og tjenester for ungdom

Publisert: 08/12/2014

Psykologene sentrale i arbeidet for å bekjempe vold og overgrep mot barn

Publisert: 03/3/2015

Bedre hjelp til foreldre som mister omsorgen for sine barn

Publisert: 03/12/2015

Barn og unges psykiske helse i Folkehelsemeldingen

Publisert: 23/2/2017

Ikke god nok oppfølging av ungdom som avbryter videregående