Publisert: 19. mai 2014.   Endret: 03. november 2016
opprørske oldemødre

Opprørske Oldemødre

Opprørske Oldemødre

Sjarmerende, og med ukuelig pågangsmot, tar aktivistene Shirley (91) og Hinda (84) oss med på deres ferd for å forstå og finne svar på kompliserte sammenhenger i verdensøkonomien.

Dette er en film om to godt voksne damer, som vokste opp under den store depresjonen i USA, og nå er aktive i Opprørske Oldemødre (Raging Grannies), en aktivistorganisasjon som bruker sang og humor for å øke bevisstheten om problemstillinger vedrørende fred og sosial og økonomisk rettferdighet.

(Se filmklipp nederst i artikkelen!)

Kan den økonomiske veksten fortsette for evig?

Damene har latt et kamerateam følge seg, mens de skjelvende og dårlig til beins «fyker» rundt på sine el-scootere og forsøker å finne svar på de store spørsmålene sine:

  • Hvordan kan vi løse den pågående finanskrisen, den globale oppvarmingen og oldebarnas fremtid?
  • Hvorfor må vi fortsette å vokse?
  • Kan den økonomiske veksten fortsette for evig?

Mot, humor og vennskap

Med dette som utgangspunkt begir de seg på en reise på tvers av USA, hvor de utfordrer ideen om at den eneste løsningen er å shoppe og forbruke mer. Ved hjelp av sitt mot, sans for humor, et langt vennskap og en imponerende livslyst, møter Shirley og Hinda alt fra hjemløse mennesker til studenter, makroøkonomer og dollarmilliardærer på Wall Street. 

Et godt og meningsfullt liv

Reisen deres bringer nye fysiske og praktiske utfordringer for de to gamle damene, som er fulle av pågangsmot og sammensveiset gjennom et langt vennskap. Innimellom krangler de så busta fyker, men de støtter alltid hverandre og forholdet deres er fylt med humor, respekt og kjærlighet.

Filmen sett i lys av salutogenese

Vi ser at Shirley og Hinda ved å være aktivister som forsøker å gjøre noe for å forbedre verden for barn, barnebarn og etterslekt, fylles av energi og pågangsmot. Filmen «Opprørske Oldemødre» viser at man slett ikke trenger å frykte alderdommen, man kan tvert i mot være aktiv både fysisk og sosialt og eldes med glede. Dette til tross for alderdommens plager og bekymringer, som også disse damene opplever, men som de ikke lar seg styre og begrense av.

Dette er i tråd med salutogenesens  helsefremmende tenkning rundt hva som skaper et godt og meningsfylt liv. Salutogenese trekker frem fire viktige dimensjoner ved helse, den fysiske -, psykiske -, sosiale - og eksistensielle siden. Det siste handler om opplevelsen av sammenheng og mening i livet, og dette kan ses på som nøkler til livskvalitet.

Gode relasjoner

Deres samhold og ukuelige livsmot, iherdige søken etter svar, hvor de både småkrangler og støtter hverandre, viser hvordan man kan leve livet med mening og god livskvalitet. Dette på tross av sviktende helse og andre plager. Det viser oss hvor viktig det er å ha gode relasjoner og et nettverk rundt oss for å holde både kropp og sjel ved like, og gi hverandre støtte og livsmot.

Ikke minst gir glimt fra deres hjemlige hverdag oss et nært og fint bilde av damene. Vi får høre om en alvorlig kneoperasjon og frykten for døden, hverdagslige bekymringer og gleder.  De deler sine tanker om liv, alderdom og død. Deres refleksjoner over hvor de befinner seg i livet og over døden, bærer preg av verdighet, nøkternhet og en voksen humor. De fremstår som reflekterte kvinner, som beriker hverandres liv på en meningsfull og støttende måte.

Ifølge Antonovsky er mening den viktigste komponenten, fordi den er så nært knyttet til følelser og motivasjon (Antonovsky 2012, Langeland 2009). Eriksson og Lindström hevder i sin forskning at det ikke er innholdet i det som gir mening som betyr noe, men at en har en stor tiltro til at livet faktisk har mening (2006). Bengt Lindström (2014) trekker fram at; «å ha kontakt med sitt indre liv, ha sosiale relasjoner, meningsfulle aktiviteter, vite hva som styrer ens liv, skaper helse!

Mobilisere pågangsmot

Å hente frem pågangsmot både hos seg selv og hverandre, kan sies å være det  salutogenese beskriver som motstandsressurser, eksisterende og/eller potensielle motstandsressurser. Salutogenese identifiserer ulike individuelle og kollektive, generelle motstandsressurser, som kan fremme effektiv mestring av spenning i krevende situasjoner. Kvaliteten på sosial støtte, slik som nære emosjonelle bånd, er definert som særs viktig (Langeland 2009). Antonovsky anvendte også begrepet subjective well-being. Han definerte det ikke nærmere, men knyttet velvære til evnen å kunne fungere optimalt ved bruk av ulike motstandsressurser (Eriksson og Lindström 2007). 

I filmen følger vi Shirley og Hinda på deres ulike reisemål og blir imponert av deres livsbejaende optimisme, mot, styrke og vennskapet mellom dem. Vi ser tydelig at engasjement ikke har noen aldersgrense.

En vakker film om vennskap

Dette er en vakker film om vennskap, engasjement/mening, alderdom, livet og frykten for døden. Hinda og Shirley viser oss at det aldri er for sent å engasjere seg og at hver og en av oss faktisk kan utgjøre en forskjell.

Innimellom lo jeg så tårene trillet. Jeg kjente meg engasjert og opptatt av spørsmålene de stiller, og innimellom ble jeg kraftig provosert av hvordan de blir møtt. 

Skal man se en dokumentar i år, bør det være denne. En morsom og tankevekkende dokumentar om et svært aktuelt tema, som får deg til å reflektere over uhyre viktige og presserende problemer som angår oss alle.

Se klipp fra filmen her

 

 

 

Opprørske Oldemødre

En norsk dokumentarfilm om to amerikanske oldemødre som stiller spørsmål om økonomisk vekst og bærekraftig utvikling.

  • Norge/ USA 2014
  • Premiere: fredag 11. april 2014
  • Lengde: 1t 17min
  • Regissør: Håvard Bustnes
  • Medvirkende: Shirley og Hinda
  • Musikk: Ola Kvernberg

 

 

Kommenter:

Mer om

aktivitet.og.fritid eldre.og.psykisk.helse salutogenese multimedia helsefremming.og.forebygging folkehelse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen