Hopp til innhold

Røykslutt hos psykisk syke gir stor helsegevinst

Psykisk syke røyker langt mer enn resten av befolkningen. Nå viser det seg at denne pasientgruppen har større helsegevinst av å stumpe røyken enn de uten psykiske lidelser.

En mann som røyker

RØYKING: Psykisk syke røyker tre til fire ganger mer enn resten av befolkningen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Victoria Akre

Psykiater og overlege ved Nydalen DPS, Victoria Akre.

Foto: Pernille Emilie Solås / NRK

Psykisk syke dør langt tidligere enn resten av befolkningen, og røyking listes som en av de vanligere dødsårsakene. Ny forskning fra USA viser at de med psykiske lidelser har langt større helsegevinst av å slutte å røyke enn de uten psykiske lidelser.

Ved Nydalen Distriktspsykiatriske senter (DPS) kommer personer med psykiske lidelser til samtaler og behandling. En stor andel av dem røyker tobakk.

Overlege og psykiater ved senteret, Victoria Akre, opplever at røyken fungerer som en ekstra trygghet for denne pasientgruppen.

– Pasienter brukere ofte røyk til å regulere følelser og negative symptomer. Med røyken får de noe å holde fast i, og vi vet at en av grunnen til de kortere leveutsiktene er at de ofte røyker, sier Akre.

Lever opp mot 15 år kortere

Ifølge psykiatere røyker denne gruppen tre til fire ganger mer enn resten av befolkningen. Det er hjerte- og karsykdommer som er den vanligste dødsårsaken blant de med psykiske lidelser.

Årsaken er ifølge overlege og forsker Andreas Ringen sammensatt, men flere studier har vist at å stumpe røyken har større positiv helseeffekt for denne gruppen enn for resten av befolkningen.

– Denne gruppen levere rundt 15 år kortere i snitt enn andre, og nærmere halvparten av tilfellene skyldes røyking, sier Ringen.

Men hvorfor så mange med psykiske lidelser røyker, vet forskerne foreløpig ikke.

Dagfinn Bjørgen

Landsleder i interesseorganisasjonen Mental Helse, Dagfinn Bjørgen.

Foto: Mental Helse

Landsleder i interesseorganisasjonen Mental Helse, Dagfinn Bjørgen, mener derimot at man ikke skal legge all skylden på røyken.

– Innenfor psykiske helse er det for lite fokus på somatisk sykdom, det oppdages ofte sent. Jeg mener det er totalbildet som bidrar til tidlig død, ikke bare røyking. Det er blant annet lite oppmerksomhet på det fysiske og kosthold, og flere medisiner gir betydelig vektøkning som bivirkning, sier Bjørgen.

– Et lyspunkt

For å få pasientene til å slutte med å røyke prøver legene ved Nydalen Distriktspsykiatriske senter å få dem til å veie kortsiktige behov opp mot langsiktig helsegevinst.

– Problemet er å få en pasient til å gi fra seg lyspunktet som det er i å ta seg en røyk, sier Victoria Akre.

– Å ha fokus på røykingen og få pasienten til å slutte å røyke vil ha mye, mye større gevinst over tid enn den gevinsten som du oppnår der og da og får regulert følelsesnivået, sier Rasoul Izadi, konstituert overlege ved senteret.

AKTUELT NÅ