Tidligere i sommer sendte SV-politikerne Janne Grøttumsbråten og Joel Ene en formell forespørsel til rådmann Lars Bjerke.

– Innen utgangen av 2017 skal 35 nye boliger til psykisk syke og rusmisbrukere i Asker stå ferdig. Nå har vi bedt om en redegjørelse for fremdriften i realiseringen av disse boligene, sier nestleder i Asker SV, Janne Grøttumsbråten.

Boligsosialt utviklingsprogram

Til sammen 60 boenheter for boligsosialt utviklingsprogram (BOSO) skal realiseres i Asker. Til dette er det bevilget 120 millioner kroner fra 2014 til 2017.

28 av de 60 boenhetene skal være ferdigstilt innen utgangen av 2015.

For målgruppen psykisk helse og rus, skal til sammen åtte ulike prosjekter sikre 35 boenheter. De omfatter alt fra enkeltstående småhus til syv kjedede boliger i rekke.

Ifølge fremdriftsplanen er kun fire av ni boenheter for psykisk syke og rusmisbrukere, som skulle være ferdigstilt i 2014, realisert.

I Skustadgata på Hvalstad skal syv leiligheter på én etasje bygges. De skal huse tidligere rusmisbrukere som er i en ettervernsfase. Boligene ble vedtatt bygget i 2010 og er flere år forsinket.

Ifølge den overordnede oversikten, er kun fire av ni boenheter som skulle vært ferdigstilt i 2014, realisert. Disse fire boenhetene er etablert på Nedre Sem gård, men er planlagt avviklet innen et par år da eiendommen i stedet skal brukes til arbeidssenter for psykisk utviklingshemmede.

– Når disse avvikles, er vi tilbake til start. Derfor haster det. I mai sto 16 personer på venteliste for en slik bolig, sier kommunestyrerepresentant, Joel Ene.

– Handler om politisk vilje

Striden om ettervernsboligene i Asker, og Skustadgata spesielt, har pågått lenge. Både naboprotester og underkjennelse fra Fylkesmannen, har forsinket prosessen.

Men dét er ikke årsaken til at boligbyggingen mest sannsynlig ikke gjennomføres innen tidsfristen, mener de to SV-politikerne.

– Det handler om administrative prioriteringer. Dette er en gruppe som er nederst på rangstigen, sier Janne Grøttumsbråten.

Hun er spesielt bekymret for etableringen av de planlagte ettervernsboligene i Skustadgata.

– De har bevilget penger til boligene og det er bra, men det er gjennomføringskraften som er dårlig. sier Grøttumsbråten.

Savnet votering

I tillegg til at de 35 boenhetene er forsinket, er SV-duoen skuffet over beslutningen om å bruke modulbygg til boligsosiale formål.

Ene, som sitter i kommunestyret, mener kommunens prosjektgruppe burde lagt frem dette til votering.

LES OGSÅ: Ønsker flere bostedsløse velkommen i nabolaget

– Det er en viktig avgjørelse som burde vært politisk forankret, sier han.

– De argumenterer med at det er både billigere å sette opp og lettere å flytte. At man skal gi denne gruppa billige og flyttbare bygg, synes vi er dårlig. Er det noen som trenger trygghet og stabilitet, så er det dem. Å bygge gettoer av modulbygg er dårlig boligsosial integreringspolitikk, sier Grøttumsbråten.

Valgkampmodus

I september er det kommunevalg, og de to SV-politikerne håper at partiet kommer tilbake til formannskapet. De mener at noe må skje med tilbudene for psykisk syke og rusmisbrukere.

– Vi skal sette dette på dagsorden og være vaktbikkje, men da er vi avhengig av oppslutning fra befolkningen, sier Joel Ene, som mener det er viktig at flere partier er med på å skape rom for politisk diskusjon.

– Vi vil fortsette å kjempe for denne brukergruppen. Det er viktig å huske på at dette dreier seg om mennesker. Det er ikke bare en gruppe som skal flyttes hit og dit, men mennesker som skal forberedes på å bo alene og skaffe seg et bedre liv, sier Grøttumsbråten.

Budstikka har ikke lyktes å komme i kontakt med Asker-rådmann Lars Bjerke.