Hvor supert blir egentlig dette?

Tren gjerne mer, men få helst ikke over 23 av 30 poeng på denne testen.

ØKER OVERALT I RIKE LAND:  Ekstremsport blir stadig mer populært i vestlige land. Her start på triatlon i franske  Choisy-le-Roi utenfor Paris forleden. Hva vil denne satsingen gjøre med supermosjonistenes helse over tid? FOTO: Michel STOUPAK/Demotix/Corbis.
ØKER OVERALT I RIKE LAND: Ekstremsport blir stadig mer populært i vestlige land. Her start på triatlon i franske Choisy-le-Roi utenfor Paris forleden. Hva vil denne satsingen gjøre med supermosjonistenes helse over tid? FOTO: Michel STOUPAK/Demotix/Corbis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA det danske vitenskapsrådet med all sin faglige tyngde gikk inn i den nasjonale debatten om det er farlig for de aller ivrigste mosjonistene å trene ekstremt mye, laget de en test for at hver og en av oss kan sjekke om vi risikerer å bli sykelig treningsavhengig.

Dette er såkalt populærvitenskap; gjort for å nå fram til flest mulig med den kunnskapen det er bra å få med seg om baksiden av en folkelig treningskultur i rask framgang i flere rike, vestlige land.

Likevel er det avgjørende å skjønne at det i et folkehelseperspektiv er desidert viktigst å trekke med flest mulige i mer fysisk aktivitet.

DE siste tallene fra våre egne helsemyndigheter viser at bare 35 prosent av kvinner og 28 prosent av menn mellom 20 og 61 år når minimumsgrensa for den daglig bevegelse som er nødvendig for å holde bra fysisk form. Grensa er satt til 150 minutters aktivitet i uka, eventuelt 75 minutter med høy intensitet. Det betyr at 2,7 millioner voksne nordmenn ikke beveger seg nok.

Du kan trygt doble den daglige innsatsen og oppnå en klart forbedret helse.  Det hjelper med 300 minutter med god fysisk aktivitet i uka eller 150 minutters hardkjør. Det betyr at en halvtimes økt med god pust seks ganger i uka er den billigste forsikringen du selv kan legge inn for å ta vare på kropp og humør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.