Hopp til innhold

Trener bort psykiske problemer

Fysisk trening hjelper mennesker som lider av alvorlige psykiske lidelser. Det viser forskning ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim.

Jogging

Løping og annen fysisk trening hjelper mennesker som sliter med psykiske problemer.

Foto: Kim Jansson / NRK

Det viser seg at forventet levetid for personer med alvorlige psykiske lidelser er omkring 20 år kortere enn for befolkningen for øvrig.

– Dette skyldes i betydelig grad mangel på mosjon og en usunn livsstil, sier idrettsfysiolog ved NTNU, Jørn Heggelund.

– Hjelper mot sykdommen

46 år gamle André er schizofren og er svært fornøyd med den tilrettelagte treningen han har fått i fem år.

– Det å være i fysisk aktivitet demper symptomene på diagnosen min. Det har jeg merket også i andre sammenhenger. Når jeg er fysisk aktiv så hjelper det veldig mye på sykdomsbildet. Sånn sett tror jeg treningen har vært veldig fin, sier André.

Treningsopplegget i Trondheim er spesielt fordi det er tilrettelagt i samarbeid mellom idrettsfysiologer og psykiatere. De som får tilbudet trener til faste tider og får tett oppfølging, noe André setter pris på.

Gikk ned 15 kilo

– For noen år siden gikk jeg ned 15 kilo ved hjelp av trening, og siden har jeg klart å holde meg der. Jeg skulle gjerne gått ned mer, men de ansatte synes jeg gjør en god jobb. Det er en sånn uformell og fin tone, og vi kan snakke om mye annet enn trening, sier han.

56 år gamle Åse Karin stråler som ei sol etter dagens treningsøkt. En skade har tvunget henne til å avlyse noen økter i det siste, og det har hun merket på kroppen.

– Det blir tyngre og jeg har mye mindre overskudd enn jeg ville hatt om jeg hadde trent, sier hun.

56-åringen forteller at treningen har bidratt til at hun har klart seg uten sykehusinnleggelser i tunge perioder.

– Det gjør jo noe når du møter mennesker du er trygg på, og i tillegg klarer de å motivere oss, sier Åse Karin.

Kan spare mye

Idrettsfysiolog Jørn Heggelund mener samfunnet har et enormt innsparingspotensial hvis denne pasientgruppa kommer i bedre form.

Etter sommeren starter et nytt forskningsprosjekt i samarbeid med Trondheim kommune hvor målet er å dokumentere mer rundt helseeffekten.

– Vi vet at trening virker og at det virker på veldig mange områder. Men vi ønsker å se hvordan helsevesenet kan tilby fysisk trening over lang tid for denne gruppa.

– Vi ønsker også å se på langtidseffekten av dette å delta i trening og være i god form. Også om det kan redusere behovet for helsetjenester, og risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Jørn Heggelund.