Med pengene fra Nordland fylkeskommune, vil LEVE kunne hjelpe flere. Avtalen som undertegnes i morgen, er historisk.

Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) markerer verdensdagen for selvmordsforebygging på Tusenhjemmet i morgen.

Dit kommer også fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø (KrF), for å signere en ganske unik samarbeidsavtale.

– Det blir en historisk dag. Nordland er det første fylket i landet som gjør dette. Jeg håper flere vil følge eksempelet, sier fylkesleder Odd Eidner i LEVE.

Driftsstøtte

Tidligere denne uken bevilget fylkesrådet 250.000 kroner i årlig driftsstøtte til organisasjonen de neste tre årene.

I tillegg kommer et aktivitetstilskudd på 180.000 kroner – som skal brukes til å bistå skoler og ivareta elever som er berørte etter selvmord og tapsopplevelser.

Samarbeidsavtalen med den lille, men spisskompetente organisasjonen gir fylket verdifull kunnskap. Samtidig får LEVE ressurser til sitt arbeid.

– Når vi får henvendelser fra etterlatte på Andøya eller Vega eller Mo i Rana, er det tungt å si «beklager, det kan vi ikke». Driftstilskuddet gjør oss i stand til å ansette en person på deltid som kan svare dem som kontakter oss, forklarer Eidner.

Har forpliktet seg

Nordland fylkeskommune har forpliktet seg til forebyggende arbeid, gjennom å vedta handlingsplanen «Nullvisjon selvmord» tidligere i år.

Denne uken bestemte fylkesrådet hvordan de 3,5 millionene til oppfølgingstiltak, som fylkestinget bevilget i juni, skal brukes.

Har ingen å miste

I Norge tar cirka 600 personer livet sitt hvert år.

– Nullvisjonen er kanskje ikke realistisk. Men hvis vi ikke har en visjon, kan vi heller ikke oppnå resultater, poengterer Eidner.

– Vi har ingen å miste, fastslår Noresjø.

– Ingen skal føle at de har det så vanskelig at de ikke vil leve. Det handler også om å øke livskvaliteten, god psykisk helse, og mange andre faktorer. Men noe av det viktigste er at man våger å snakke om temaet, og at man våger å la seg berøre, fortsetter hun.

Åpent for alle

Årets tema for LEVE er «Aksept». Morgendagens samling i kultursalen på Tusenhjemmet starter klokken 17, og er åpen for alle.

Eline Medbøe foredrar og viser fram «Minneteppet» – et nasjonalt minnesmerke til minne om dem som hvert år tar livet sitt i Norge.

Elever ved Bodø videregående skole bidrar med musikalske innslag.