Endret: 01. oktober 2015
vold mette strandskog

KONTROVERSIELT: Bildene i utstillingen til Mette Larsen skildrer en virkelighet som mange kan kjenne seg igjen i. (FOTO: Mette Larsen.)

Når vonde bilder kan føre til noe godt

Når vonde bilder kan føre til noe godt

Fotograf Mette Larsen har høye mål med fotoutstillingen som åpner i Sortland 1. oktober. Rett og slett at politikerne skal bevilge mer penger til psykisk helsearbeid.

-Selv har jeg vært heldig og fått kjempegod hjelp for mine angstproblemer på Østmarka sykehus.

Men for mange er realiteten så annerledes. De får et akuttopphold, og så er det rett hjem, og der må de bli værende, sier fotograf Mette Larsen.

Mange fine ord

Det er mye bra i arbeidet som gjøres med psykisk helse i Norge, mener hun.

-Men det er ennå alt for mange fine ord, som ikke gir gjenskinn i virkeligheten. Samhandling og brukermedvirkning, for mange er det bare tomt snakk. Og det er alt for mange som sliter med mobbing, angst og depresjon uten å få den hjelpen de trenger.

Bildene viser virkeligheten

Larsen fikk ideen til å dokumentere hvordan det føles å ha angst for et par år siden.

-Siden utviklet det seg. Jeg fikk med meg fire ungdommer i prosjektet, som i likhet med meg er tilknyttet Mental Helse i Sortland. Vi har kalt utstillingen «Kast Maska» for å illustrere at den tar for seg det ekte. Ikke de fine ordene, visjonene, men virkeligheten, slik den er for mange, forklarer hun.

Vil berøre

Bildene tar utgangspunkt i opplevelser de fem har hatt, minner. Noen bilder er tatt i en skolegarderobe. Andre i en svømmehall. Og det er ikke vakkert, det de viser. Motivene berører temaer som mobbing, paranoia og død.

- Målet mitt er at folk som ser utstillingen skal gå ut derfra berørt, og jeg ser ikke bort fra at noen vil synes at bildene er sjokkerende og kontroversielle, sier Larsen.

Ønsker at folk skal forstå

Hun har invitert blant andre politikere, politi, NAV, lærere, ambulansepersonell, DPS-ansatte og andre helsepersonell til åpningen. Larsen håper at hun med utstillingen kan bidra til å løfte psykisk-helse-Norge enda et skritt mot virkeliggjøringen av visjonene og de fine ordene.

-Mitt ønske er at politikerne som er der skal ha litt vanskeligere for å legge ned stillinger innen psykisk helsearbeid etterpå. Folk som sliter må få hjelp. Utstillingen har også et budskap om åpenhet og antistigmatisering, sier hun.

 

 

 

 

 

Fotoutstillingen «Kast maska – en reise inn i en brutal virkelighet» - foregår fra 1.-14- oktober 2015 i Sortland.
  • Fotograf Mette Larsen har sammen med lokale medlemmer av Mental Helse tatt bilder ulike steder på Sortland. Vonde minner, steder der man har opplevd vanskelige hendelser, er utgangspunktet for bildene.
  • Utstillingen er et samarbeid mellom Oppvekstplan i Sortland kommune, folkehelsa og Mental Helse.
TØFF FOTOGRAF: -Det er tøft å vise egen sårbarhet og angst. Men jeg tror det må til, sier Mette Larsen.

Kommenter:

Mer om

kunst.og.kultur nyheter brukerkunnskap

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen