- Vi har hatt det kjempeartig, sier Anna, Alise og Sandy med smil. Fint sminket med hvite ansikter og røde kinn har de tre jentene nettopp fullført sine dansenummer i foajeen på kulturhuset. Anledningen er konserten "Kast maska" som er Hitra og Frøyas markering av verdensdagen for psykisk helse.

Omlag 100 medvirkende barn og ungdommer fra kulturskolene i øyregionen, samt 8. klasse ved Sistranda skole, imponerte stort gjennom en rekke kunstarter, der man satte fokus på psykisk helse og det å tore å være seg sjøl. Dette kom til uttrykk på mange måter, for eksempel gjennom låtvalg, dialoger, kunst, teater og sang.

Barnekortet Solsikkan med dirigent Brit Vie åpnet kvelden med "Være den du er", før en rekke større og mindre dansegrupper brukte minglearealet i kulturhuset til sine framføringer.

- Hvem er vi egentlig når alt stæsjet er borte? Livet består av oppturer og nedturer, noen bærer arrene sine utenpå, noen inni seg, innledet kveldens konferansierer Andreas (15) og Ingeborg (14).

Edith og Mona fra Frøya Hitra psykisk helsetjeneste var også en snartur innom de unges scene for å snakke om åpenhet omkring sin egen og andres psykiske helse.

- Noen ganger har vi det bra, andre ganger dårlig, og atter andre ganger sånn midt imellom. Alle har vi riper i lakken og et behov for å være oss selv. Vi er takknemling for at kulturskolene og 8. klasse har blitt med på å arrangere denne kvelden, som er mer enn denne forestillinga. Opptakten har vært mange samtaler som har levd sine egne liv. La dere bli berørt av de flotte, modige ungdommene våre, sa Edith og Mona.

I forkant av forestillinga har psykisk helsetjeneste snakket om presse mange unge opplever rundt å måtte framstå som mer perfekte enn de er. Derfor skulle elevene i kveld få kaste maska - både bokstavelig og metaforisk.

- Elevene er tøffe som tør by på seg selv, slik de gjør under denne forestillingen, forteller leder for kulturskolen, Toril Antonsen Aae.

Selv om selve verdensdagen var 10. oktober, er det opp til folk lokalt å bestemme hvordan de vil sette fokus på mentale utfordringer hele måneden.

- Når vi forteller at det er viktig at ungdommene er glade i seg selv, er det nok ikke alle som forstår det med en gang. Det virker jo så selvfølgelig på et vis. Men så kommer det fram historier der ungdommer selv har opplevd ting eller vet om andre som sliter. Det er mange som mener psykisk helse burde vært et eget fag i skolen, forteller Edith Tanke Hallaren som er psykiatrisk sykepleier.

- Elever forteller at de føler et stort forventingspress i forhold til å skulle være perfekt. De stresser med å ha flest mulig venner eller tommler opp på sosiale medier. De skal gjøre det bra på skolen og være best i idretten de driver med i tillegg, forteller Aae.

Denne gangen uten masker, men ved plakatene som skal opplyse om arrangementet. - Dette er på mange måter noe mer enn en vanlig forestilling, så vi håper flere enn familie og venner til de som skal opptre kommer, mener lederen for kulturskolen som står i midten til høyre. Foto: Rune Eian

- Hvor lett er det å få ungdommene til å prate om dette?

- De er ganske åpne. Flere elever snakker fortrolig med sin kulturskolelærer. I tillegg har vi små grupper, så de blir godt kjent med hverandre, svarer lederen for kulturskolen.