Endret: 03. desember 2015
cafeexit

VERDIFULL TRIO: - Vi tre holder hverandre oppe. Det er hjelp til selvhjelp. Når vi nå har fått i gang dette, kan vi ikke bare sprekke, sier Rita Østnes, Siv-Elin Reitan og Esben Haldorsen ved Café Exit i Narvik. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

Den mest betydningsfulle jobben

Den mest betydningsfulle jobben

Ingen visste at den suksessrike EuroSpar- kjøpmannen i Tromsø tok amfetamin for å holde trøkket oppe. Nå er Esben Haldorsen en av ildsjelene bak Café Exit i Narvik.

Siv-Elin Reitan og Rita Østnes er de andre to eks-rusmisbrukere som står bak kafeen. Det hele begynte med at de ble rusfrie omtrent samtidig.

-Jeg hadde hørt om Kafe X i Tromsø, og tenkte at det ville være en god ide å starte noe lignende i Narvik, slår Siv-Elin Reitan fast. Tilfeldigvis møtte hun Haldorsen, som syntes det hørtes ut som en flott idé. Dette ville han være med på!

Koster kommunen ingenting, kun lån av hus

Og da Reitan spurte Rita Østnes, ga også hun tommel opp. Møtestedet ble en realitet i 2012. De første to årene jobbet de uten lønn. Nå er de lønnet gjennom prosjektmidler fra Arbeids og velferdsdirektoratet.

Haldorsen og Reitan er ansatt i 50 prosent stilling, og Østnes i 25 prosent stilling.

-Brukerorganisasjonen MARBORG søkte om midler for oss. Kommunen stiller lokale til disposisjon, samt at de årlig bidrar med 10 000. Dette setter vi stor pris på, sier Reitan.

Unngår at folk begynner å ruse seg igjen

Hun slår fast at det er god samfunnsøkonomi i å hjelpe folk som kommer rusfrie tilbake til kommunen igjen, etter opphold i klinikk.

- I mange kommuner er det et nærmest ikke-eksisterende ettervern, og det er alt for lett for folk å begynne å ruse seg igjen. Her treffer de andre, får nye venner som er i samme situasjon som dem selv. Når man er flere sammen, er det lettere å holde seg rusfri.

Aktiviteter og kameratskap

Café Exit er ikke et tilbud for aktive rusmisbrukere. Stedet er til for de som er i rehabilitering innenfor rus og psykisk helse. På Exit`s åpningsdager er det om lag 20-30 personer som benytter seg av tilbudet.

I starten var det åpent bare en kveld annenhver tirsdag, men etterspørselen har økt, og åpningstidene har stadig utvidet seg. Det er nå åpent hver tirsdag, fredag, lørdag, søndag, alle offentlige fridager og alle helligdager.

-Vi har skipreppeutstyr og slalåmski til utlån. Narvik har et flott alpinanlegg, som vi benytter oss av. Ellers har vi bordtennisbord, dart, biljard, kunstrom med glassbrenning og maling, dataspillrom og airhockey. Men det viktigste er aktivitetene og nettverket man skaper, samholdet. Det er ubetalelig, konstaterer Haldorsen.

Presset ga rusproblem

For få år siden var han sjef for en EuroSpar- butikk i Tromsø. Han hadde 70 ansatte, og oppnådde flotte resultater som kjøpmann. Satt i kjøpmannsråd i kjede og lyktes svært godt, utad.

-Jeg sto på om lag 100 timer i uka. Det ingen visste, var at jeg ruset meg på amfetamin. Til slutt sprakk det, og jeg havnet på klinikk, forteller han.

Han forlot Tromsø for å starte på nytt. Flyttet til en kamerat i Narvik og jobbet i skogen et år. Det forandret alt.

Livet er forvandlet

Nå er han en av de som drifter Café Exit. Skjønt, brukerne er slett ikke totalt avhengig av de tre lederne. Når de tre ikke har anledning til å komme, driver de stedet selv.

NAPHA har snakket med tre av brukerne, som forteller hva Café Exit har betydd for dem.

Silje Vindal: (rusfri i seks år)

-Hadde det ikke vært for denne plassen, hadde jeg nok vanket sammen med de gamle vennene, de som ruser seg. Jeg maler en del når jeg er her, og spiller kort. Når de ansatte ikke får til å være her, er jeg en av dem som stiller opp med driften. Det er trivelig å kunne hjelpe til. Stedet betyr mye for meg. Det har gitt meg nye venner.

Kim Marius Haldorsen (rusfri i 9mnd)

-Jeg er fra Bergen og fikk PSTS etter et opphold i Kosovo for forsvaret. Det førte til at jeg begynte å ruse meg. Etter hvert forlot jeg Bergen og flytta nordover. Jeg valgte faktisk å bosette meg i Narvik på grunn av Café Exit. Å vite at noen venter på deg, å ha noen å spise mat med og være sammen med. Det er så verdifullt! Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort om jeg ikke hadde dette stedet. Det går bra med meg. Nå har jeg også fått jobb som fritidskontakt i kommunen.

Roar Teibakk (rusfri i åtte år):

- Stedet har gjort meg mer aktiv og utadvendt. Jeg sliter med sosial angst og hadde nok blitt sittende hjemme, hadde det ikke vært for Café Exit. Jeg spiller biljard og kjører en del ski på vinteren. Jeg setter stor pris på tilbudet de har her med å låne ut ski til oss brukerne gratis. Jeg har blitt et annet menneske. Og ryggproblemene mine har bedret seg etter at jeg ble mer fysisk aktiv. Jeg er uføretrygdet, men jobber litt som vaktmester der jeg bor.

Flere jern i ilden

Haldorsen og Reitan er i tillegg til jobben på Cafe Exit ansatt i halv stilling i hver sin brukerorganisasjon, Haldorsen i Marborg og Reitan i RIO.

-Vi er ansatt som brukermedvirkere i organisasjonene, men arbeider for kommunen. Vi jobber for å styrke brukermedvirkningen i kommunene som er tilknytta Nordlandsklinikken og Ofoten Psykiatriske sykehus. Det er en viktig jobb som vi er glade for å bidra i, sier de to.

Kino, alpint og fotball

Café Exit er opptatt av at brukerne skal være aktive utenfor huset. I fjor ble det arrangert rundt 110 slike aktiviteter.

-Vi er på topptur, spiller fotball, er på kino, kjører alpin, er på bowling og arrangerer Idrett for rus to ganger i året. Fysisk aktivitet er svært viktig for mange av brukerne, slår Haldorsen fast.

Åpent jul, nyttårsaften og helg

På dagtid holder Plattform I til i lokalene. Dette er et kontakt- og aktivitetstilbud til mennesker i rehabilitering innenfor rus og psykisk helse, som drives av attføringsbedriften Agenda AS, på oppdrag av enhet Rus og psykiatri i Narvik kommune. Tilbudet er åpent noen timer på dagtid, på hverdager.

-Det er mye av de samme folkene som bruker begge steder. Vi holder åpent når Plattform1 er stengt. Det spesielle med oss er at vi har åpent alle helligdager og offentlige fridager. Og i år vil lokalet være åpent 365 dager. Det er viktig for oss å være der for folk når de trenger oss. Erfaringsmessig er fredager og høytider vanskelig for mange tidligere rusmisbrukere, sier Reitan.

Mer stolt av dette enn kjøpmann-jobben

De tre initiativtakerne understreker at de ikke driver Café Exit kun for å hjelpe de andre.

-Vi gjør det også for oss selv. Vi tre holder hverandre oppe. Det er hjelp til selvhjelp. Når vi nå har fått i gang dette, kan vi ikke bare sprekke, sier Reitan. 

Før Haldorsen slår fast:

-Jeg er mer stolt av å ha vært med på å få til Café Exit enn av det jeg oppnådde som kjøpmann.

 

Café Exit
  • Ligger sentralt i Narvik sentrum og er en rusfri møteplass tilsvarende Kafé X i Tromsø.
  • Ble startet høsten 2012 etter initiativ fra tre tidligere brukere.
  • Finansieres av Arbeids- og velferdsdirektoratet og Narvik kommune.
  • Har som formål å tilby en fast, rusfri møteplass, hvor tidligere rusavhengige, pårørende og andre kan samles til sosialt samvær, uformelle samtaler, aktiviteter og utveksling av erfaringer i forhold til å jobbe mot varig rusfrihet.
  • Åpent tirsdager 18-21 og fredager 17-20, lørdager fra 12-15 og søndager fra 15-18. Har også åpent alle helligdager og offentlige fridager fra 10-14.
Kim Marius Haldorsen
Roar Teibakk
Silje Vindal

Kommenter:

Mer om

rusproblem.og.psykisk.lidelse brukererfaringer fysisk.aktivitet aktivitet.og.fritid

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen