Med prosjektet Det skal være lett går de to kommunene og Helse Møre og Romsdal inn i et unikt samarbeid som skal hjelpe dem som sliter med rus og psykiatri til et bedre liv.

– Målet er å bryte den onde sirkelen, sier prosjektleder Gøran Tamminen og styreleder i styringsgruppa Stig Ove Rosvoll.

Ny modell

Det er Halsa og Surnadal som sammen med Helse Møre og Romsdal, ved Distriktspsykiatrisk senter i Kristiansund, som nå er klare til utprøving av en helt ny modell for et helhetlig pasientforløp for dem som sliter med rus og psykiatri.

– Målet med prosjektet, som i første omgang skal gå over fire år – er utvikling og utprøving av en samhandlingsmodell der det å utvikle forpliktende tjenesteavtaler mellom prosjekteierne står sentralt, sier Rosvoll, som understreker at opplegget er basert på frivillighet for brukerne som vil bli med.

Prosjektet er inne i sitt andre år, og støttes med midler fra Helsedirektoratet bevilget gjennom Fylkesmannen.

- Unikt samarbeid

En av grunnpilarene i prosjektet er at utskrivingsklare brukere får oppfølging lokalt, i første omgang ved Halsa interkommunale psykiatriske senter (Hips). Gjennom et faglig tilrettelagt og individuelt tilpasset opplegg, skal man hjelpe brukerne inn i et liv uten rusproblematikk.

– Ofte ser man at brukerne etter behandling og utskriving kommer tilbake til de samme miljøer med de samme gamle vennene. Da kan veien tilbake til problemene ofte være kort. Med vår modell håper vi å bryte denne onde sirkelen, sier Rosvoll, som har med seg Gunn Bredesen, Lars Volden, Hans Bjørn Vikhals og Gunhild Megård i styret.

– Modellen vi har laget er unik på den måten at dette er et samarbeid mellom to kommuner og helseforetaket. På sikt håper vi at andre kommuner skal kunne benytte seg av opplegget, sier Rosvoll.

Tar i mot de første brukerne

Prosjektleder Tamminen ser etter ett drøyt år med forberedelser og planlegging nå fram til å sette prosjektet ut i praksis og ta imot de første brukerne.

– Vi er spente, og håper at brukerne etter et tilpasset opphold ved Hips står bedre rustet til å møte hverdagen, sier Tamminen.

Alle som arbeider med rus og psykiatri i de to kommunene samt Distriktspsykiatrisk senter i Kristiansund, blir invitert til fagdag om temaet den 15. desember ved hotellet i Surnadal.

– Detaljene i programmet er snart klart, og alle aktuelle kan sette av 15. desember, sier Rosvoll.