GRAN: Den populære og profilerte TV2-programlederen Else Kåss Furuseth er på norgesturné med sin kritikerroste forestilling «Kondolerer». Den ble sett av 40.000 mennesker på Nationaltheatret, og kritikerne var enige om at Kåss Furuseth har skapt stor kunst som balanserer hårfint mellom latter og alvor.

Fredag 27. november vises forestillingen i Hadeland kultursal. Onsdag var det bare rundt ti ledige billetter igjen.

– «Kondolerer» er noe så enkelt og vanskelig som en uironisk hyllest til livet, med mye galgenhumor. Forestillingen handler om å bli forlatt, men også om at det er lov å leve videre, forteller Kåss Furuseth.

Forestillingen handler blant annet om morens selvmord i 1992. I avskjedsbrevet skrev moren at hun hadde reist for å finne fred. Brevet var postlagt i Holmestrand. Dette syntes 11 år gamle Else var veldig rart.

– Hun reiste for å finne fred i Holmestrand? undrer hun.

17 år senere skjedde det utenkelige igjen. Storebroren tok også sitt eget liv.

– I tiden etter broren min sin død fikk jeg klage fra en nabo som lurte på om det var mulig å dempe gråten. Jeg fikk time hos psykolog i bursdagsgave og gikk i sorggruppe. Men jeg sluttet da felles-svømming ble foreslått. Hvorfor skal tolv stykker som ikke har noe annet til felles enn at alle er veldig lei seg bade sammen? spør hun.

Målet til komikeren er at publikum skal gå ut av salen og tenke at livet er herlig. Forestillingen er hennes måte å snakke om psykisk helse på.