Det sier daglig leder Aslaug Timland Dale i Mental Helse Hjelpetelefonen.

Ved stor pågang til 112 i Telemark, overføres vi til et annet politikammer. Da opplever vi ofte at polititjenestemenn har manglende kunnskap om sporing ved selvmordsfare og ikke kjenner til Hjelpetelefonens arbeid, sier hun.

Bekymringen er sendt til Politidirektoratet.

65 000 samtaler

- Telefontjenesten er gratis og døgnåpen. I fjor besvarte telefonoperatørene 65 000 anrop. I tillegg mottar skrivetjenesten sidetmedord.no rundt 6000 meldinger i året. Svært mange av dem som tar kontakt, oppgir at de har selvmordstanker.

-Takket være det gode samarbeidet med Telemark politidistrikt, har mange liv blitt reddet, også utenfor fylket.

I Politidirektoratets høringsnotat om administrasjonssteder i nye politidistrikt, forventes det at de ansatte ved operasjonssentralen i Skien må flytte eller ukependle hvis valget faller på Drammen.

- Vi er svært bekymret for at kompetansen som politiet i Telemark har om sporing ved fare for selvmord, ikke blir ivaretatt hvis valget ikke faller på Skien. Å bygge opp igjen den kompetansen blant nye tjenestemenn på et nytt sted, vil ta lang tid, sier Timland Dale.

Kjennskap og kontakt

I 23 år har Mental Helse driftet den nasjonale Hjelpetelefonen fra Skien. I samme by ligger Telemark politidistrikt.

- At vi er i samme by har stor betydning. Kjennskap og kontakt gjennom så mange år, har skapt et godt grunnlag for tett samarbeid. Hvis operasjonssentralen flyttes til Drammen, er vi redd for at politiets kunnskap om tjenesten vår forsvinner. Politiet i Telemark har kjempegode rutiner, der vi slipper å forklare hva vi jobber med før handling kan iverksettes. Det sparer oss for verdifulle minutter.  Vi frykter at flere vil gjennomføre selvmordet ved at sporingen ikke blir utført raskt nok, sier daglig leder, som ikke vet hvor mange liv Hjelpetelefonen har reddet.

Anonyme

- Vi er en anonym tjeneste, så vi vet ikke hvem innringeren er. I tilfeller der innringerne er veldig tydelig på at de ønsker å avslutte livet, varsler vi politiet. Det er vi forpliktet til. Vi er ærlige overfor innringeren om varslingen videre til politiet. Noen saker vet vi ikke utfallet til, mens andre ganger får vi tilbakemelding fra personene selv i ettertid. Da er de takknemlige for hjelpen de fikk, som gjorde at de ikke fullførte selvmordstankene.