Dette er mer enn fire ganger så mange som i 2010, da 18 personer oppsøkte mottaket. Og fortsatt er desember måned ikke med i tallgrunnlaget.

Overgrepsmottaket åpnet dørene 1. november 2008. Siden den gang har pågangen økt betraktelig.

– Jeg tror hovedgrunnen til økningen i antall som oppsøker overgrepsmottaket er at tilbudet vårt er blitt mer kjent, ikke minst gjennom ulike hjelpeinstanser som formidler kontakt til oss, sier Judit Molvær, teamleder ved overgrepsmottaket i Ålesund.

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

Politi, helsesøstre, fastleger og sjukehus er av dem som flittigere henviser.

– Men også de som selv er utsatt for vold eller seksuelle overgrep kommer direkte til oss, og helst via legevakta, forklarer hun.

Voldssaker mangedoblet

Andelen utsatt for seksuelle overgrep og som har fått hjelp på overgrepsmottaket, er doblet siden 2010. Andelen utsatt for vold i nære relasjoner, som før var marginal, er nå mangedoblet.

– Det har vært mye fokus på vold i det siste, og det tror jeg bidrar til at flere søker hjelp, sier Molvær.

Antall voldssaker (36) har sågar passert antall henvendelser som omhandler seksuelle overgrep (32). I tillegg kommer tilfeller som ikke er akutt, i form av at det har gått for langt tid til at en kan sikre spor.

– Men vi har psykiatrisk sjukepleier som følger dem opp, påpeker Molvær.

Gutter og menn er likevel svært tilbakeholdne med å oppsøke overgrepsmottaket. Per november har 72 jenter/kvinner og fire gutter/menn oppsøkt hjelp.

Mønster for russetid

I tillegg til medisinsk undersøkelse, tilbys rettsmedisinsk undersøkelse. Over halvparten av sakene blir politianmeldt.

– Hva med desember, julebord og høgere konsum av alkohol. Er det fare for stor økning i antall henvendelser i desember?

– Vi har ikke sett noe slikt mønster. Jeg tror statistikken blir ganske lik i år, som i fjor. Det eneste mønster vi ser, er russetid og 16. og 17. mai. Da er det hvert år noen som kommer til oss, sier Molvær.

– Men det er ikke alltid en sak blir anmeldt. Når media refererer politiet, og gjengir at det ikke har skjedd russevoldtekt, er det sårt for russen å lese. Vi fører statistikk over alle, mens politiet fører en annen statistikk, påpeker Nina Moe Solum, psykiatrisk sjukepleier ved overgrepsmottaket.

(les mer under bildet)

Signerer Mandag signerte Helse Møre og Romsdal avtale med Ålesund kommune om drift av overgrepsmottaket som ligger ved Ålesund sjukehus. Her representert ved adm.dir Espen Remme og ålesundsrådmann Astrid Eidsvik. – Vi overtar ansvaret for å drive overgrepsmottaket, men vi er svært glade for at Ålesund kommune bistår med sin kompetanse, sier Remme. Eidsvik påpeker at kommunen over år har opparbeidet betydelig kompetanse, og er glad for samarbeidet med helseforetaket. Foto: Staale Wattø

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Overtar drifta

Avtalen som mandag ble underskrevet, innebærer at Helse Møre og Romsdal overtar ansvaret for tjenesten og finansierer overgrepsmottaket, mens Ålesund kommune skal stå for selve drifta.

Tidligere har 17 sunnmørskommuner finansiert tjenesten gjennom et spleiselag.

– Ansvaret for overgrepsmottak er flytta til helseforetaket. De er fornøyd med måten vi driver det på, og har derfor ønsket en slik avtale, sier rådmann Astrid Eidsvik.

Ifølge Remme har ivaretakelsen av den som er utsatt, god fysisk avskjerming i lokalene og personell med opparbeidet spesialkunnskap, vært medvirkende til at helseforetaket har ønsket tilbudet videreført som det er.

Det gjelder også tilbud knyttet til de minste barna. Det skal være et godt tilbud, for den det måtte ramme.

– Det er forstemmende, når en ser en så voldsom økning i antall henvendelser til overgrepsmottaket. Men også økt medieomtale, at det er blitt enklere å ta kontakt, og at slike saker ikke er like tabubelagt som før, kan og virke inn, sier Eidsvik.